Skorzonera (czarny korzeń): Obniża cholesterol i cukier
Skorzonera, zwana również czarnym korzeniem i wężymordem, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Niestety w Polsce wciąż pozostaje niedoceniona. Dzięki składowi bogatemu w wartości odżywcze czarny korzeń doskonale wpływa na zdrowie. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wzmacnia również odporność, przyspiesza trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto włączyć to warzywo do diety.
Skorzonera, zwana również wężymordem lub czarnym korzeniem, jest warzywem, którego działanie niestety wciąż jest niedoceniane, a szczególnie w Polsce. Obecnie skorzonera znana jest ze swoich właściwości obniżających cholesterol oraz regulujących poziom cukru we krwi. Prozdrowotne działanie zawdzięcza cennemu składnikowi - inulinie. W skorzonerze znajdziemy również sporo witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom czarnego korzenia.
Czarny korzeń wykazuje silne właściwości detoksykujące. Oczyszcza organizm jednocześnie usprawniając jego ogólne funkcjonowanie. Szczególnie pozytywnie wpływa na krążenie krwi oraz poprawia jej jakość.
Obniża cholesterol i poziom cukru we krwi
Wspomniana już inulina, którą znajdziemy skorzonerze, wykazuje również zdolność obniżania poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi jednocześnie zapobiegając rozwojowi takich chorób, jak cukrzyca czy miażdżyca.
Dzięki sporej zawartości błonnika skorzonera pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz łagodzi jego różnorodne dolegliwości. Regularnie jedzony czarny korzeń usprawni procesy trawienne i wzmocni mikroflorę bakteryjną jelit.
Hamuje procesy starzenia się
Skorzonera jest również bogata w witaminę E, która fenomenalnie wpływa na skórę i opóźnia procesy starzenia się. Dostarczana regularnie do organizmu sprawi, że skóra będzie bardziej promienna i gładsza.
Gdzie kupić skorzonerę?
Czarny korzeń kupimy w sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet w różnej postaci.