Reklama

Skuteczna pomoc w razie niestrawności

Każdemu przytrafia się od czasu do czasu... I choć zazwyczaj nie jest groźna dla zdrowia, to dyskomfort może być dokuczliwy! Warto więc od razu ją zwalczyć.

Co może ją wywołać

Najczęstsze błędy dietetyczne:

Jedzenie bogate w tłuszcz i białko (np. kotlety smażone w panierce), bo jest długo trawione. To z kolei może wywołać odbijanie, zgagę, wzdęcia, gazy, nudności.

Napoje gazowane, gdyż rozpychają żołądek i sprzyjają nadprodukcji kwasów.

Zbyt obfite posiłki, jadane 1-2 razy dziennie, zamiast kilku małych lekkostrawnych.

Pośpiech przy jedzeniu i nadmierne połykanie powietrza, co skutkuje odbijaniem.

Szybkie strategie

Gdy dokuczają nudności i zgaga

Reklama

Imbir: 1 łyżeczkę świeżego startego lub pokrojonego korzenia dodaj do gorącej herbaty (czarnej, nie za mocnej). Pij małymi łykani.

Ocet jabłkowy: 1 łyżeczkę octu dodaj do 1/2 szklanki wody lub 1 łyżeczkę octu zmieszaj z 1 łyżeczką miodu.

Wywar z ryżu: 1/2 saszetki ryżu gotuj w 2 szklankach wody ok. 15 min. Odlej wodę z gotowania do kubka i pij powoli cały dzień, póki dolegliwości nie ustąpią.

Jeśli są wzdęcia i gazy

Banan: wystarczy 1 dojrzały banan, cały lub w formie musu. Banan pomoże, bo: wspomaga wzrost pożytecznych bakterii jelitowych (to łagodzi wzdęcia) pobudza wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną w żołądku, co chroni śluzówkę przed działaniem kwasu solnego.

Herbata z pokrzywy: 1 łyżkę suszonych liści zalej szklanką wrzątku i parz 10 min. Pokrzywa pomoże, bo: działa moczopędnie łagodzi stany zapalne w żołądku.

Ważna jest profilaktyka

Doprawiaj jedzenie tymiankiem, bazylią, lubczykiem, bo te przyprawy są łagodne dla żołądka, wspomagają trawienie, nie powodują dolegliwości bólowych. Stosuj je zamiast pieprzu, musztardy, octu balsamicznego, ostrej papryki i chili.

Zastąp pełnoziarnisty chleb białym pieczywem. Ale uwaga! Nie powinno być ciepłe ani zbyt świeże, bo takie pieczywo zwiększa produkcję kwasu solnego.

Zanim wypijesz napój gazowany, "odgazuj" go (wystarczy lekko odkręcić zakrętkę i odstawić butelkę na ok. godzinę).

Jadaj 5-6 małych posiłków dziennie - małe porcje są łatwo trawione. Codziennie urozmaicaj posiłki, bo to też zapobiega niestrawności (np. jednego dnia na śniadanie zjedz serek homogenizowany, następnego jogurt ze zmiksowanym bananem).

Licz... ile razy gryziesz jeden kęs: najlepiej 20-30 razy. W czasie posiłku lepiej nie czytaj ani nie oglądaj telewizji, skup się tylko na jedzeniu.

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy