Skutki codziennego picia wody z miodem
Każdy wie, że woda jest dobra dla organizmu i ciągle słyszymy, że powinniśmy pić jej więcej. W końcu nasze ciało w 80% składa się właśnie z wody. Potrzebujemy jej do transportu składników odżywczych i tlenu i do trawienia pokarmu. Jednak działanie wody może być jeszcze skuteczniejsze dla naszego organizmu, jeśli dodamy do niej miód.
Jeśli często dopadają cię gazy, wystarczy wypić kubek wody z miodem, by zmniejszyć ilość gazów w przewodzie pokarmowym. Od razu poczujesz się o połowę lżej.
Poprawisz system odpornościowy
Miód posiada właściwości poprawiające system odpornościowy. Pamiętaj, by kupować naturalny, organiczny miód, by mieć z niego jak najwięcej korzyści. Jest pełny enzymów, witamin i minerałów, które będą cię chronić przed bakteriami.
Pozbędziesz się toksyn z organizmu
Miód i ciepła woda to najlepszy sposób, by oczyścić organizm. W ten sposób pozbędziesz się toksyn. Warto dodać do takiej mikstury odrobinę soku z cytryn, która oczyści drogi moczowe.
Miód jest naturalnym antyoksydantem, który pozwala oczyścić ciało, a dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym twoja skóra będzie nieskazitelna.
Stracisz na wadze
Pewnie zastanawiasz się, jak coś tak słodkiego jak miód może pomóc stracić na wadze? Owszem, cukier jest obecny w miodzie, jednak różni się on od zwykłego białego cukru. Miód to cukier naturalny, który zaspokoi twoją ochotę na słodycze, jak ciasto, czekolada czy cola. Jeśli zastąpisz słodzone napoje wodą z miodem, zmniejszysz spożycie kalorii o 64%.
Ukoisz ból gardła
Nie bez powodu miód z ciepłą wodą najbardziej przydaje się zimą. Skutecznie ukoi gardło i rozgrzeje w zimne miesiące. Miód jest naturalnym lekiem na choroby układu oddechowego i kaszel, więc następnym razem, gdy dopadnie cię przeziębienie, sięgnij po miód (naturalny i organiczny).
Jak zostało wcześniej wspomniane, miód zawiera dużo cukru, jednak różni się od białego cukru. Cukier zawarty w miodzie to połączenie fruktozy i glukozy, które pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo miód może obniżyć cholesterol.
Zmniejszysz ryzyko chorób serca
Flawonoidy i antyoksydanty zawarte w miodzie są bardzo pomocne w zmniejszaniu ryzyka i zapobieganiu chorobom serca. Badania wykazały, że miód spowalnia proces utleniania złego cholesterolu we krwi – utlenianie ma zły wpływ na serce i prowadzi do ataków serca a nawet do zawału.