Reklama

Smaż właśnie na nim

Który olej jest najlepszy do smażenia? Sprawdź koniecznie.

Jednym z najważniejszych wskaźników opisujących olej jest zawartość kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych.

Jeśli więcej jest tych pierwszych wybrany olej lepiej wykorzystywać do smażenie. W sytuacji odwrotnej lepiej spożywać go na surowo.

Do grupy pierwszej, a więc przydatnych do smażenia zalicza się olej rzepakowy i oliwę. W przypadku tej drugiej warto zwrócić jeszcze uwagę na jej rodzaj. Extra vergine lepiej sprawdzi się w sałatkach, a ta pochodząca z drugiego i trzeciego tłoczenia do smażenia.

Oleje, które lepiej spożywać na surowo pochodzą z tłoczenia sezamu, słonecznika, soi czy kukurydzy.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: olej
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy