Sok z kapusty: Lekarstwo na 100 chorób i ochrona przed rakiem jelit
Zdrowa żywność i naturalne lekarstwa to wyrażenia, które mogą zostać potraktowane jako synonimy. Ludzie niesłusznie uważają, że tylko drogie medykamenty są w stanie rozwiązać ich problemy i poskutkować skuteczną terapią. Warto też spróbować domowych sposób, sięgnąć po zdrowie jedzenie, będące źródłem wielu składników odżywczych i powrócić do korzeni naturalnej medycyny. W artykule zostanie przedstawiony numer jeden wśród naturalnych medykamentów, znany na całym świecie ze swoich cudownych właściwości i bogaty w witaminę C. Mowa o kapuście i jej soku.
Kapusta jest źródłem witamin, takich jak B6, K, a także folianów, błonnika, antyutleniaczy i minerałów. Posiada też właściwości odkażające i zapobiega chorobom. Dzieje się tak, dlatego, że kapusta zawiera sulforafan oraz glukozynolany, które stymulują enzymy w układzie pokarmowym i oczyszczają organizm z toksyn.
Inną właściwością sulforafanu jest ochrona organizmu przed rakiem. Wiele badań pokazuje, że warzywa z rodziny kapustowatych są w czołówce substancji zwalczających raka jelit.
Dodatkowo kapusta pomoże ci zwalczyć choroby takich części ciała jak: wątroba, piersi, jajniki czy płuca, a także skutecznie sprawdzi się w walce z kacem, przewlekłym kaszlem, zapaleniem stawów, zakażeniami, anemią, wrzodami itd.
Istotnym jest również fakt, że kapusta doskonale sprawdza się w walce z otyłością, poprawia metabolizm, zwalcza problemy z zaparciami i zapobiega odkładaniu się cukrów.
Składniki:
- Gorąca woda
- Średniej wielkości kapusta
- Odrobina octu jabłkowego
Sposób przygotowania
Namocz kapustę w gorącej wodzie i polej odrobiną octu jabłkowego. Następnie przetnij ją przez środek tak, aby otrzymać dwie równe części. W kapuście znajduje się sporo soku, który musisz z niej wydobyć. Aby to zrobić, wrzuć ją do blendera i miksuj tak długo, aż wypłynie z niej sok.
Połowa kapusty to wystarczająca dawka na bieżącą konsumpcję. Jeżeli zmieliłeś także drugą część, możesz ją zachować na później. Nie istnieją ograniczenia dotyczące ilości soku z kapusty, jaki możesz dziennie spożyć, aczkolwiek zbyt duża dawka wywoła wzdęcia i nieprzyjemne gazy. Dlatego zalecamy picie soku tylko z jednej kapusty dziennie.
Dzięki rozdzieleniu kapusty na dwie części, wiesz, że sok z jednej części możesz wypić rano, a z drugiej wieczorem. Smacznego!