Sok z owoców granatu – naturalna ochrona organizmu
Ten pyszny owoc o pięknej ciemnoczerwonej barwie wykazuje wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy i witamin. Wypijanie codziennie jednej szklanki soku z granatów może wpłynąć korzystnie na stan naszego serca, chronić przed niektórymi rodzajami raka, chorobami sercowo – naczyniowymi, a także pomóc w problemach z erekcją. Składniki granatu pomagają oczyścić organizm z toksyn i mają wpływ na nasz ogólny stan zdrowia. Dzięki nim naczynia krwionośne stają się bardziej elastyczne, dzięki czemu nie odkłada się w nich cholesterol. Sok z granatów zmniejsza stany zapalne i zwalcza wiele przewlekłych chorób. W wyniku badań naukowych odkryto, że składniki granatu mogą przyczyniać się do apoptozy. Jest to proces, w którym komórki nowotworowe ulegają samozniszczeniu.
Z ogromnej ilości badań przeprowadzonych nad dysfunkcją erekcji u mężczyzn wynika, że jej główną przyczyną jest działalność wolnych rodników w organizmie. Sok z granatów może być kluczowy w przypadku, gdy chcemy zwalczyć ten problem, jest on bowiem niezwykle bogaty w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Codzienne picie szklanki soku z tych owoców może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka prostaty.
Korzystne działanie soku z granatów – ważne dla kobiet
Sok z granatów może być także pomocny w zachowaniu zdrowia u kobiet, zwłaszcza ciężarnych. Zawiera kwas foliowy, który zapewnia odpowiedni przepływ krwi, a także chroni płód przed wystąpieniem wad rozwojowych. Wysoki poziom potasu przeciwdziała sztywnieniu nóg, które często dotyka kobiety w ciąży. Sok z granatów może także przeciwdziałać nowotworom piersi.
Sok z granatów można bardzo łatwo przygotować w swojej kuchni. Mimo, że granat to bogate źródło wielu cennych składników, z jednego owocu otrzymujemy niewielką ilość soku. Do przygotowania takiego pysznego i zdrowego soku będziemy potrzebować następujące składniki:
1 szklanka świeżych ziaren granatu,
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
11/2 łyżeczki brązowego cukru,
¼ łyżeczki czarnej soli,
1 szczypta mielonego czarnego pieprzu,
11/2 szklanki wody,
Kilka kostek lodu.
W blenderze miksujemy przez 10 sekund 1 szklankę ziaren granatu i ½ szklanki wody. Następnie bierzemy szklaną miseczkę i przelewamy uzyskaną pulpę przez sitko, przecierając ją łyżeczką. Dodajemy pozostałą wodę, czarną sól, brązowy cukier i świeży sok z cytryny. Miksujemy tak, by wszystkie składniki się połączyły. Można dodać więcej czarnej soli i pieprzu do smaku. Podajemy sok tuż po przyrządzeniu, z dodatkiem kilku kostek lodu.