Sok z żurawiny to samo zdrowie. Skuteczne antidotum na chory pęcherz i wysoki cholesterol
Sok żurawinowy nie tylko wybornie smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. To nieocenione źródło witamin z grupy B oraz kwasu foliowego czy żelaza. Napój ten jest skuteczny w walce z zapaleniem pęcherza, a także wzmacnia pracę serca. Spożywać go również powinny kobiety w ciąży i karmiące piersią. Na co jeszcze pomoże sok z żurawiny? Jak go zrobić? Dowiesz się z tego artykułu.
Ze względu na bogactwo wielu składników mineralnych oraz witamin, żurawina jest zalecana kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Owoce żurawiny zawierają między innymi kwas foliowy i żelazo, które wspierają prawidłowy rozwój płodu. Ponadto witamina A czy C dostarczana z mlekiem matki, jest ważna w początkowych miesiącach życia malucha. Dodatkowo w soku z żurawiny znajdują się witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego. Składnik ten pomaga też w utrzymaniu prawidłowej kondycji skóry, włosów, a także paznokci.
Sok z żurawiny zawiera flawonoidy, czyli związki pochodzenia naturalnego, które pomagają regulować pracę układu sercowo-naczyniowego. Zmniejszają one ryzyko rozwoju miażdżycy czy pojawienia się zawału serca. Związki te rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu niwelują możliwość wystąpienia zakrzepów krwi. Kolejnym ważnym składnikiem jest tlenek azotu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia. Warto również podkreślić to, że regularne spożywanie żurawiny redukuje poziom złego cholesterolu w organizmie.
Kolejną zaletą regularnego picia soku żurawinowego jest jego działanie antybakteryjne. To ważna informacja, szczególnie jeśli dokucza ci zapalenie pęcherza. Napój ten pomaga skutecznie oczyścić drogi moczowe, a także zapobiega nawrotom infekcji. Ponadto sok żurawinowy ma działania moczopędne i zapobiega rozwojowi kamicy nerkowej. Istotną rolę odkrywa fruktoza, która jest cukrem owocowym. Uniemożliwia ona szkodliwym drobnoustrojom przyleganie do nabłonka układu moczowego, niwelując tym samym stany zapalne.
Sok żurawinowy pomaga w przypadku nawracających zakażeń grzybicznych, a to dzięki zawartych w nim taninom. Są to związki pochodzenia roślinnego, które oczyszczają organizm z toksycznych substancji. Dlatego też poleca się picie soku z żurawiny w diecie oczyszczającej, której celem jest zniwelowanie działania wolnych rodników. Wystarczy szklanka dziennie świeżo wyciśniętego soku z żurawiny, aby zauważyć poprawę.
By przygotować sok z żurawiny, potrzebujesz kilogram tych owoców, 500 gramów cukru trzcinowego i 700 mililitrów wody. Sposób przygotowania:
- Przygotuj większy garnek, owoce umyj i włóż do naczynia.
- Żurawinę zalej w całości wodą, tak by pokryła wszystkie owoce.
- Do całości dodaj cukier i wymieszaj drewnianą łyżką.
- Wszystko gotuj na małym ogniu, do momentu aż owoce zaczną się rozpadać, a napój zgęstnieje.
- Gotowy sok żurawinowy przecedź przez sitko i przelej do mniejszych butelek lub słoików.
Zobacz też: