Sposoby na podrażnione jelita
Zespół podrażnienia jelit bardzo łatwo pomylić ze zwykłymi dolegliwościami żołądkowymi, bo symptomy bywają łudząco podobne. Najczęściej - analogicznie do problemów żołądkowych - zwiastują go kurcze, zaparcia, wzdęcia czy wiatry, ale pojawiające się dolegliwości mają bezpośredni związek z nieprawidłowym funkcjonowaniem mięśni okrężnicy. To przekłada się na dysfunkcje pracy jelit. Jakie są przyczyny dolegliwości jelitowych? U kogo najczęściej występują?Jak z nimi walczyć? Które produkty najlepiej wyeliminować z diety? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziecie poniżej.
Nie istnieje jedna przyczyna pojawienia się zespołu podrażnienia jelit. Najczęściej rozwija się wskutek działania kilku niesprzyjających czynników: nadmiernego stresu, infekcji jelitowych oraz alergii pokarmowych, a ponadto długotrwałego zażywania antybiotyków.
Kto jest narażony na podrażnienie jelit?
Ze statystyk wynika, że zespół podrażnienia jelit dotyka 20 procent dorosłej populacji. Znacznie częściej zapadają na niego kobiety niż mężczyźni. Zwykle problemy z jelitami towarzyszą zespołowi napięcia przedmiesiączkowego i sprawiają, że ten okres staje się jeszcze bardziej uciążliwy i bolesny.
Jak sobie radzić z zespołem podrażnienia jelit?
Sposobów radzenia sobie z zespołem nadwrażliwego jelita jest co najmniej kilka. Przede wszystkim warto postawić na odpowiednio zbilansowaną dietę i trzymać się żywieniowych zasad. Jakich konkretnie? Już podpowiadamy.
Posiłki
Kluczowa jest regularność spożywanych posiłków oraz stałe pory ich dostarczania do organizmu. Należy je też spożywać bez pośpiechu, dobrze przeżuwając każdy kęs. To ułatwi trawienie i nie obciąży jelit.
Woda
Osoby mające problemy z jelitami powinny wypijać co najmniej dwa litry wody dziennie. Ponadto warto ograniczyć ilość mocnej kawy oraz herbaty.
Słodycze
Przy tej dolegliwości najlepiej wykluczyć z diety słodycze, gumy do żucia, żelki, a także dżemy owocowe oraz sok winogronowy i gruszkowy. Zawierają one sorbitol oraz fruktozę, które sprzyjają biegunkom.
Dieta powinna być również dostosowana do rodzajów objawów związanych z dolegliwościami jelitowymi:
- jeśli zmagamy się z biegunkami, warto jeść gotowane, chude mięso, ryby, marchew oraz ryż
- przy zaparciach warto postawić na zupy warzywne, twarogi, kefiry, maślanki, owoce, chude ryby, grube kasze, makaron razowy, ciemne pieczywo z dużą ilością błonnika, najlepiej z dodatkiem otrąb, ziaren itp. oraz suszone owoce.
- w przypadku wzdęć unikajmy surowych jabłek, gruszek ze skórką, kapusty, warzyw strączkowych, cebuli, porów i czosnku.
Zioła
Jak najczęściej pijmy herbatkę z mięty pieprzowej. Mięta aktywuje przeciwbólowy kanał kationowy, dzięki czemu przynosi ulgę osobom zmagającym się z problemami. Mięta zmniejsza też reakcję wrażliwych na ból włókien nerwowych w jelitach.
Złagodzeniu dolegliwości jelitowych służą też kuracje probiotyczne, regularna aktywność fizyczna i walka ze stresem. Jak to możliwe?
* Z badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców wynika, że aktywność fizyczna ma bezpośredni wpływ na stan naszych jelit. Próba wykazała, że po trzech miesiącach ćwiczeń dokuczliwe dolegliwości u badanych ustąpiły.
* Zdaniem ekspertów, jelita i mózg wzajemnie na siebie oddziałują. Nic więc dziwnego, że gdy się denerwujemy, ściska nam się żołądek. Zgodnie z terapią poznawczo-behawioralną, by zniwelować stres, trzeba aktywnie zwalczać negatywne myśli i nie tłumić emocji.
* Warto też sięgać po suplementy diety zawierające witaminy z grupy B, które chronią nasz układ nerwowy. Nauczmy się relaksować np. przy dobrej książce lub kąpieli.