Sposoby na podrażnione oczy
Pieczenie, swędzenie czy zaczerwienienie to tylko niektóre z nieprzyjemnych dolegliwości oczu. Na szczęście istnieją sposoby, aby im zaradzić. Z pomocą jak zwykle przychodzi nam natura. Należy też pamiętać o ochronie wrażliwych oczu przed czynnikami zewnętrznymi. Okulary przeciwsłoneczne muszą stać się elementem twojego podstawowego wyposażenia.
Ból oczu może pojawić się po wielogodzinnej pracy przy komputerze lub przebywaniu w suchych albo zadymionych pomieszczeniach.
By się go pozbyć, przygotuj sobie łagodzące kompresy. Garść suszonej kolendry zagotuj w 2 szklankach wody. Gdy ostygnie, używaj do przemywania oczu kilka razy dziennie.
Rewelacyjne efekty przynoszą też okłady z ciepłego mleka z dodatkiem miodu (pół szklanki mleka i łyżka miodu). Zamocz waciki w miksturze i połóż na powieki na 10-15 min.
By wspomóc leczenie zapalenia i złagodzić towarzyszące mu objawy, wypróbuj okłady z surowego ziemniaka – przykładaj plasterki warzywa na powieki na 10-15 min. Powtarzaj zabieg przez kolejne 3-4 dni.
Równie skuteczne są kompresy z ciepłej wody z dodatkiem olejków aromatycznych (lawendowego, różanego lub rumiankowego). Wystarczy że do bardzo ciepłej wody (gorącej ale nie wrzącej) dodasz kilkanaście kropli olejku. Następnie zamocz w miksturze ręcznik, delikatnie wykręć i połóż na oczy. Trzymaj dotąd, aż ręcznik całkowicie wystygnie. Zabieg powtarzaj 3 lub 4 razy dziennie, a szybko poczujesz wyraźną ulgę.
Zaczerwienienie oczu, fachowo nazywane przekrwieniem spojówek, może być skutkiem reakcji alergicznej albo wysuszenia delikatnych tkanek oka. By natychmiast obkurczyć rozszerzone naczynka krwionośne, wypróbuj lód lub mrożone truskawki. Wystarczy wyjąć je z zamrażalnika, owinąć w chusteczkę higieniczną i na kwadrans położyć na oczy.
Są pomocne, gdy twoje powieki zaczynają przypominać poduszeczki. Ta dolegliwość doskwiera szczególnie tuż po wstaniu z łóżka.
Obrzęki powiek są spowodowane najczęściej zaburzeniami krążenia limfy. By się ich pozbyć, możesz zastosować okłady z aloesu – wystarczy że z liścia aloesu wydobędziesz miąższ, rozgnieciesz go, a następnie na 5-10 min nałożysz na powieki zamoczone w nim płatki kosmetyczne.
Podobne efekty dadzą okłady z mocno posolonej wody. W 1/3 szklanki wrzątku rozpuść łyżeczkę soli. Ciepłą (ale nie gorącą!) miksturą okładaj powieki. Sól „wyciąga” wodę i szybko usuwa obrzęki.
Jasne słoneczne światło może powodować podrażnienie, wysuszenie, a niekiedy nawet poparzenie śluzówki oczu i co za tym idzie uciążliwe dolegliwości. Dlatego w słoneczne dni zakładaj okulary przeciwsłoneczne.
Pamiętaj jednak, aby wybrać okulary z filtrem UV. Takie kupione na straganie nie spełniają tych norm i mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc – ciemne szkła powodują rozszerzanie się źrenicy, a brak filtra naraża je na uszkodzenie.
Oprócz regularnego nawilżania warto zadbać o oczy od wewnątrz. Jedz marchewki, wątróbkę i nabiał – zawierają witaminę A, która spowalnia starzenie się oczu, zapobiega pogrubianiu się spojówki i rogówki.
Sięgaj po dziką różę, aronię, kiwi, czarne porzeczki i cytrusy. Są źródłem wit. C zmniejszającej ryzyko uszkodzenia fotoreceptorów oka.
Wprowadź do jadłospisu jagody, borówki, bakłażany – są one bogate w antocyjany, które chronią naczynka krwionośne oczu.
Polub szpinak, kiełki zbóż, seler naciowy. Dostarczają one luteiny, chroniącej oko przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Najczęstszą przyczyną zaczerwienienia i pieczenia oczu jest zbyt mała ilość snu.
Jednak czerwone oko towarzyszy zapalaniu spojówek, rogówki lub jaskrze. Jeśli po kilku dniach nie mija, trzeba iść do lekarza.
Z kolei przewlekłe, nawracające pieczenie może być objawem zespołu suchego oka. Natomiast opuchlizna pod oczami bywa sygnałem zaburzenia krążenia chłonki (limfy).