Sposoby na ukąszenia

Po bezpośrednim zetknięciu z pszczołą, osą, komarem czy szerszeniem zwykle pozostają nam piekące, obrzmiałe, czerwone ślady na skórze.

Objawy te szybko ustąpią, gdy miejsce ukąszenia posmarujemy sokiem wyciśniętym z babki zwyczajnej. Taki sam efekt da położenie na rankę świeżego, zmiażdżonego liścia tego ziela. Można też wcześniej przygotować się na niechciane spotkanie z napastliwymi owadami, sporządzając nalewkę z liści babki.

Reklama

Garść starannie opłukanych, świeżych liści osuszyć, wsypać do słoika i zalać szklanką czystej wódki. Szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień; od czasu do czasu potrząsać. Następnie przecedzić. Otrzymanym w ten sposób płynem w razie potrzeby smarować miejsca po ukąszeniach i użądleniach.

Porady pochodzą z książki Wigharda Strehlowa "Święta Hildegarda z Bingen. Medycyna na każdy dzień". Wyd. Esprit.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje