Reklama

Reklama

Sposoby na zatokowe bóle głowy

​Stany zapalne w zatokach przynosowych często dają o sobie znać bólami głowy. XII-wieczna uczona benedyktynka z Bingen, św. Hildegarda zalecała na te dolegliwości krem z igłami jodłowymi i masłem krowim, które nie tylko jest nośnikiem terapeutycznych substancji roślinnych, ale samo w sobie ma działanie lecznicze.

Krem jodłowy (zwany choinkowym)  łagodzi bóle głowy wywołane zapaleniem zatok. Inny skuteczny środek na tę przypadłość to krem fiołkowy. Jak go przygotować? 

Reklama

Z liści i kwiatów fiołka wycisnąć 30 ml soku. Dodać do niego 10 ml oliwy z oliwek i 30 g koziego tłuszczu. Wszystkie te składniki należy powoli doprowadzić do wrzenia. Oddzielić warstwę wodnistą. Resztę ochłodzić, włożyć do pojemniczka i umieścić w zimnym miejscu. Przy bólach głowy wywołanych zapaleniem zatok smarować tą maścią czoło (obficie) i skronie. Powtarzać ten zabieg kilka razy dziennie. Co ciekawe, skuteczność kremów i maści wzmacnia dodanie 1 lub 2 kropli prawdziwego olejku różanego.   

Porady pochodzą z książki  Wigharda Strehlowa „Hildegarda z Bingen. Medycyna na każdy dzień”. Wyd. Esprit.

Krem choinkowy

Pomaga przy bólu wywołanym zapaleniem zatok.   
Składniki: 50 g młodych igieł jodłowych, 25 g liści szałwii, 100 g dobrego masła, 250 ml wody. Igły i szałwię pociąć na drobne kawałki. Zalać wodą i stale mieszając gotować tak długo, aż powstanie maź. Połączyć z masłem, mieszać do ostygnięcia. Odsączyć wodę. Przechowywać w zamkniętych pojemnikach w lodówce. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje