Reklama

Sprawdź, które produkty ułatwiają przyswajanie jodu

To pierwiastek śladowy (mikroelement), którego organizm nie potrafi sam wytworzyć. Dlatego musimy go dostarczać z zewnątrz z pożywieniem i powietrzem (chorym zaleca się wyjazdy nad morze, by się „nawdychali” jodu).

Nie wystarczy jednak uzupełnić poziom jodu (np. jedząc ryby morskie, sery żółte, ciemny ryż). Trzeba też zadbać o odpowiednie stężenie selenu, bo bez niego jod może się nie przyswoić. 

Selen znajdziemy m.in. w orzechach brazylijskich, a także podrobach, pestkach słonecznika, sezamie, jajach, grzybach i roślinach strączkowych (co drugi dzień jedz garść wybranego produktu).

***Zobacz także***

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy