Stłuszczenie wątroby: Przyczyny, objawy i leczenie

Stłuszczenie wątroby przez wiele lat uważane było za schorzenie alkoholików. Dziś wiadomo, że na dolegliwość mogą cierpieć nawet abstynenci. To poniekąd choroba cywilizacyjna – związana przede wszystkim ze złym stylem życia, nieprawidłowym odżywianiem się, nadwagą i otyłością. Na stłuszczenie wątroby narażone są także osoby zażywające leki hormonalne oraz (choć bardzo rzadko) kobiety w zaawansowanej ciąży. Jakie są objawy stłuszczenia wątroby, kiedy konieczna jest wizyta u lekarza i jak chronić się przed tym schorzeniem?

Stłuszczenie wątroby
©123RF/PICSEL
Czy Polakom grozi stłuszczenie wątroby?newsrm.tv

Czym jest stłuszczenie wątroby?

Czym jest stłuszczenie?
©123RF/PICSEL

Stłuszczenie wątroby to gromadzenie się tłuszczu w komórkach wątroby – hepatocytach. Z czasem może dojść do ich zwłóknienia i stanu zapalnego wątroby. Narząd zaczyna wtedy gorzej funkcjonować. Nieleczone przez dłuższy czas schorzenie grozi nawet marskością wątroby. Przez wiele lat stłuszczenie wątroby diagnozowano niemal wyłącznie u osób nadużywających alkoholu. Obecnie wykrywa się je nawet u abstynentów, dlatego rozróżnia się alkoholowe i niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

Przyczyny stłuszczenia wątroby

Przyczyną alkoholowego stłuszczenia wątroby jest oczywiście nadużywanie alkoholu przez dłuższy czas. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest najczęściej spowodowane nieprawidłową dietą, bogatą w tłuszcze i węglowodany. Najbardziej obciążające dla wątroby są wysokoprzetworzone produkty, jedzenie typu fast food, smażone potrawy i słodycze. Taki sposób odżywiania połączony z brakiem aktywności fizycznej szybko prowadzi do nadwagi i otyłości – głównych czynników ryzyka choroby.

Osoby otyłe często zmagają się także z cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym i chorobą wieńcową. Powodują one zaburzenia metaboliczne i także przyczyniają się do stłuszczenia wątroby. Chorobę mogą także powodować leki hormonalne, a także nadmierne stosowanie leków przeciwbólowych i uspokajających. Winne są również zaburzenia hormonalne, na przykład występujące u kobiet po 45. roku życia. Bardzo rzadkie, ale groźne jest też ostre stłuszczenie wątroby u ciężarnych kobiet. Występuje w trzecim trymestrze ciąży i może prowadzić do poważnych komplikacji.

Obciążające są także predyspozycje genetyczne i tendencja do tycia. 30-40% przypadków choroby diagnozuje się o osób z genetycznie słabszą przemianą materii, u których tłuszcz znacznie szybciej się odkłada, także w wątrobie. Stłuszczenie częściej występuje również u osób zmagających się ze stanem zapalnym wątroby, na przykład wirusowym zapaleniem wątroby typu C.

Objawy stłuszczenia wątroby

USG jamy brzusznej
©123RF/PICSEL

Wątroba nie jest unerwiona, dlatego nie boli. Początkowe fazy choroby nie dają więc charakterystycznych objawów. Z czasem, gdy procesy trawienne stają się coraz bardziej zaburzone, chory może odczuwać zmęczenie i osłabienie, bezsenność, a nawet depresję. Gdy wątroba znacznie się już powiększy, charakterystycznym objawem jest ból brzucha z prawej strony, pod żebrami. Powiększona może być także śledziona. Czasem jednak choroba nie daje żadnych objawów.

Kiedy udać się do lekarza?

Wątrobę powinno się regularnie kontrolować, zwłaszcza gdy zmagamy się z nadwagą lub otyłością. Warto wtedy zgłaszać się na USG jamy brzusznej, badać poziom cukru i cholesterolu we krwi, można też wykonać próby wątrobowe. Wątrobę powinny także badać osoby chore na cukrzycę i nadciśnienie tętnicze. Z lekarzem należy się skontaktować także wtedy, gdy nagle zaczynamy gwałtownie przybierać na wadze lub źle się czujemy.

Dieta – najlepszy sposób na walkę ze stłuszczeniem wątroby

Dieta bogata w białko
©123RF/PICSEL

Najskuteczniejszym sposobem walki ze stłuszczeniem wątroby jest restrykcyjna dieta odchudzająca oraz aktywność fizyczna. Osoby zmagające się z tą chorobą powinny spożywać produkty niskotłuszczowe i niskokaloryczne. Najlepiej, by podstawę żywienia stanowiły pełnowartościowe białka: chude mięso (na przykład kurczak i indyk) oraz chudy nabiał (jogurty, kefiry, biały ser i twarożki, jajka na miękko). Węglowodany należy jak najbardziej ograniczyć, a te spożywane powinny składać się z cukrów złożonych, które wolniej uwalniają się do krwi i nie są odkładane w postaci tłuszczu. Wskazane jest więc pieczywo pełnoziarniste, płatki jęczmienne i owsiane, kasza jęczmienna i gryczana.

Ograniczyć trzeba również owoce, ponieważ zawierają szybko wchłaniającą się do organizmu fruktozę. Dzienna dawka nie powinna więc przekraczać 300 g owoców, najbardziej polecane są gotowane lub pieczone jabłka (nie podrażniają układu pokarmowego i trawiennego), mandarynki, kiwi, brzoskwinie i nektarynki. Ważnym elementem diety są również warzywa – najlepiej, by były to pomidory, ogórki, sałata i marchew. Całkowicie wyeliminować trzeba tłuste i smażone potrawy, a także słodycze i słone przekąski.

Posiłki spożywaj regularnie co 3-4 godziny, staraj się, by były zbilansowane i składały się z białka, węglowodanów i warzyw. Pamiętaj, że dieta powinna zostać dobrana do twojego stanu zdrowia, wieku, wagi i trybu życia, dlatego warto skonsultować ją z lekarzem lub dietetykiem.