Superprodukty na lepszy wzrok
Oleje roślinne zmniejszą ryzyko chorób siatkówki. Żółte warzywa sprawią, że będziemy widzieć wyraźniej. Sprawdź, co jeszcze służy twoim oczom.
Kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają zwyrodnieniu siatkówki
Chcesz, żeby twoje oczy były sprawne? Dostarczaj im kwasów tłuszczowych omega-3. Z badań wynika m.in., że osoby, w których organizmach jest wysoka ilość tych substancji, są o 30-50 proc. mniej narażone na wystąpienie zwyrodnienia plamki żółtej (AMD, czyli degeneracyjnej choroby siatkówki oka). Kwasy omega-3 chronią nasze oczy także przed dokuczliwym zespołem suchego oka.
Wiadomo też, że substancje te są pomocne w profilaktyce jaskry, ponieważ mogą zmniejszyć ryzyko wysokiego ciśnienia w oku. Prawidłowa ilość tych kwasów tłuszczowych w diecie jest też niezwykle istotna dla kobiet w ciąży. Substancje te odgrywają bowiem ważną rolę w rozwoju mózgu i wzroku nienarodzonego jeszcze dziecka. Ponieważ ludzki organizm nie wytwarza kwasów omega-3 samoczynnie, powinny być mu one dostarczane z zewnątrz, najlepiej w postaci pokarmów czy dodatku do nich.
Gdzie je znajdziemy? Np. w rybach morskich (łososiu, tuńczyku, makreli, dorszu, śledziach), ale nie tylko. Jeśli chcemy zapewnić sobie odpowiednią ilość tych substancji, powinniśmy używać w kuchni oleju rzepakowego na co dzień. Okazało się bowiem, że rzepak ma w sobie dużo więcej kwasów tłuszczowych niż oliwki. Dziesięciogramowa porcja (łyżka stołowa) oleju rzepakowego może zawierać nawet 1,3 g omega-3, podczas gdy w 10 g oliwy jest zaledwie 0,08 g tych substancji. Dla porównania w 100-gramowej porcji łososia jest tych kwasów 1,8 g. Spożywanie oleju rzepakowego jako dodatku do dań (np. do sałatek, sosów) jest i zdrowsze, i tańsze niż zażywanie kwasów omega-3 w postaci kapsułek.
Dodatkowo w oleju rzepakowym znajdziemy idealną z punktu widzenia żywieniowego proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 do omega- 3. Oznacza to, że dodawanie go do potraw nie tylko chroni oczy, ale także dobrze wpływa na stan całego organizmu.
Luteina i zeaksantyna chronią przed zaćmą
Wprowadzając do swojego jadłospisu dużą ilość zielonych warzyw (np.: zielonej kapusty, sałaty, jarmużu, natki pietruszki, brokułów, brukselki, szpinaku, liści botwinki, koperku, szczypiorku, cukinii), chronisz oczy przed zaćmą (zmętnieniem soczewki, które może prowadzić do utraty wzroku). Badania dowiodły również, że osoby, które jedzą dużo tych warzyw, dużo rzadziej zapadają na zwyrodnienie plamki żółtej. Dlaczego tak jest? Ponieważ zielone warzywa zawierają dwie niezwykle cenne dla oczu substancje. To luteina i zeaksantyna - naturalne żółte barwniki, związki chemiczne z grupy karotenoidów. Wprowadzone do ludzkiego organizmu, gromadzą się głównie w plamce żółtej, czyli centralnej części siatkówki, i zabezpieczają oko przed szkodliwym światłem UVA i UVB. Działają jak naturalny filtr przeciwsłoneczny.
Luteina i zeaksantyna są też silnymi antyoksydantami, chronią delikatne naczynia włosowate siatkówki oraz fotoreceptory plamki żółtej przed przedwczesnym starzeniem się. Jeśli dużo pracujesz przy komputerze albo często oglądasz telewizję, warto byś nie tylko jadła sporo zielonych warzyw, lecz także pomyślała o suplementacji (np. Gold Luteina, Luteina Bio-complex. Luteina Medica, Super Optic, Luteina Plus).
Wysoka zawartość luteiny i zeaksantyny w organizmie zmniejsza skłonność do męczenia się oczu, gdy siedzimy długo przed ekranem. O zażywaniu preparatów zawierających te substancje warto pomyśleć także wtedy, jeśli lubimy czytać. Badania wykazały bowiem, że luteina (wraz z zeaksantyną) poprawia ostrość widzenia.
Witamina A poprawia widzenie
Widzisz gorzej, głównie wtedy gdy zapada zmrok? To może być objaw braku witaminy A w organizmie. Tzw. ślepota zmierzchowa zazwyczaj jest właśnie efektem zbyt małej ilości tej witaminy w pożywieniu, jakie sobie dostarczamy. Warto to zmienić, bo w skrajnych przypadkach taki niedobór może prowadzić nawet do utraty wzroku. Na szczęście zwiększenie spożycia witaminy A w większości przypadków niweluje niekorzystne zmiany wywołane jej brakiem. Zadbajmy więc koniecznie, by w naszym jadłospisie pojawiały się takie produkty jak pełnotłuste mleko, śmietana, jogurty, kefiry, masło, sery żółte, twarogi i oleje (np. z oliwek, rzepakowy), bo to one są najlepszymi źródłami witaminy A.
Jeśli chcesz zadbać o dobre widzenie, powinnaś też jeść więcej posiłków zawierających tzw. prowitaminę A, czyli beta- -karoten, który po spożyciu przekształca się w witaminę A. Znajdziesz go w żółtych owocach i warzywach (m.in.: w marchwi, papryce, pomidorach, dyni, mango, morelach), ale także w zielonych warzywach liściastych.
Siła roślinnych barwników
Jakość widzenia poprawiają także substancje roślinne zwane antocyjanami. Są to czerwone, niebieskie oraz fioletowe barwniki owoców i warzyw. Największą ich ilość znajdziemy w jagodach, borówkach, wiśniach, żurawinie, truskawkach, poziomkach, porzeczkach (czarnych i czerwonych), aronii oraz w czerwonej kapuście.