Reklama

Suplementy diety przyspieszające metabolizm

Przyjmując suplementy diety, z pewnością nie pozbędziemy się tylu kalorii, ile spalimy ich na dobrym treningu czy siłowni. Niemniej jednak niektóre suplementy mogą zdecydowanie zwiększyć metabolizm. Pamiętaj, że zanim po nie sięgniemy, zawsze należy skonsultować się z lekarzem.

Kwas rumenowy

Kwas rumenowy (tzw. sprzężony kwas linolowy, CLA) to zdrowy tłuszcz, który znajduje się w mięsie i nabiale. Pomaga spalić tłuszcz i budować mięśnie. Nim zaczniesz przyjmować kwas rumenowy, musisz wiedzieć, że nie sprawi cudu. Przyjmując duże dawki kwasu 3,2 g na dobę, można stracić niecałe 0,5 kg w ciągu miesiąca. Ponieważ CLA wzmacnia mięśnie, ogólny spadek wagi będzie minimalny. Zaletą kwasu rumenowego jest zamiana tłuszczu na kształtną sylwetkę. Najlepszym źródłem kwasu rumenowego jest mięso krów karmionych trawą, organiczne mleko, ser, jogurt i jajka. Jeśli chcesz przyjmować suplementy, poszukaj ich w aptekach.

Reklama

Cynk

W nawet najzdrowszej diecie może nadal brakować istotnych składników odżywczych. Cynk jest jednym z nich. Organizm nie potrzebuje dużo tego minerału, ale ta odrobina jest konieczna dla prawidłowej pracy tarczycy, która pomaga utrzymywać metabolizm. Są nawet dowody, że cynk kontroluje apetyt.

Katechiny

Herbata zielona to szczególne źródło katechin, które pomagają spalić więcej kalorii na dobę. Osoby, które piją dwie szklanki zielonej herbaty dziennie, mają niższy procent tkanki tłuszczowej oraz są szczuplejsze w talii. Eksperci twierdzą, że herbata zapobiega efektowi jojo. Jeśli chcesz stosować suplement, efektywną dawką będzie 500 mg dziennie. Upewnij się jednak, że są to tabletki z kofeiną. Wyniki badań wskazują, że suplementy bez kofeiny nie działają.

Selen

Biorąc pod uwagę, jak ważny jest selen dla zdrowia, nasz organizm nie potrzebuje dużo tego minerału. Dorośli powinni dostarczać do 55-70 mg selenu dziennie. Selen reguluje pracę gruczołu tarczycy, regulując metabolizm. Minerał ten znajdziemy w porcjach ryb takich jak tuńczyk, dorsz, krewetki oraz w indyku i jagnięcinie. Źródłem roślinnym selenu są jęczmień, nasiona słonecznika i orzechy brazylijskie. Jeśli te produkty nie znajdują się w codziennej diecie, należy rozważyć suplementację.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy