Reklama

Surowe kakao i jego niezastąpione właściwości

Surowe kakao, mylnie utożsamiane przez niektórych z popularnym ciemnym proszkiem stojącym na półkach sklepowych, to nic innego, jak ziarna kakaowca - tropikalnego drzewa, które zamieszkuje lasy Ameryki. Choć dobroczynne właściwości ziaren kakaowca znane były jeszcze przed Chrystusem, ich pozytywny wpływ na zdrowie nadal nie jest doceniony. Należy śmiało powiedzieć, że surowe kakao zawiera wszystko, czego potrzebuje nasz organizm do prawidłowej pracy. Dzięki temu wzmacnia nasze serce, dodaje energii, zwiększa wydajność umysłową i poprawia humor! Nic dziwnego, że uznawane jest za jeden z najzdrowszych produktów z grupy superfood. Surowe kakao kryje jeszcze więcej zaskakujących właściwości, o których z pewnością nie miałeś pojęcia!

Surowe kakao - co to właściwie jest?

Surowe kakao to nic innego, jak surowe ziarna kakaowca, które pozyskuje się z drzewa rosnącego w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Jego pozytywne działanie dla zdrowia doceniono jeszcze przed Chrystusem! Do Europy surowe kakao przywędrowało za sprawą Krzysztofa Kolumba.

Trudno się dziwić, że ten cenny produkt zyskał miano „pokarmu bogów”. W swoim składzie zawiera większość minerałów, bez których nasz organizm nie będzie prawidłowo funkcjonował. Jakie jeszcze cenne składniki odżywcze znajdziemy w surowym kakao?

• Ogromną ilość antyoksydantów;

Reklama

• Cenne przeciwutleniacze;

• Spore ilości składników mineralnych: żelazo, chrom, cynk, potas i magnez;

• Witaminy: B i E;

• Kofeinę;

• Kwasy: nasycone, wielonienasycone i jednonienasycone.

Właściwości surowego kakao

Ze względu na skład bogaty w wartości odżywcze surowe kakao ma fenomenalny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i urodę. Przeanalizujmy dokładniej, jak surowe kakao działa na nasz organizm:

Poprawia humor i chroni przed depresją

Dzięki dużej ilości magnezu surowe kakao wzmacnia zdrowie psychiczne, usprawnia działanie układu nerwowego, poprawia nasze samopoczucie, a także wzmacnia koncentrację i pamięć! Jednak to nie tylko zasługa magnezu. Kakao jako jedyna roślina na świecie zawiera substancję zwaną anandamidem, która szybko wywołuje uczucie euforii. Nasz organizm produkuje anandamid zazwyczaj po wysiłku fizycznym. Dzięki niemu czujemy się zrelaksowani, pełni energii i po prostu szczęśliwsi. Surowe kakao powinny jeść osoby cierpiące na depresję lub zmagające się ze stanami lękowymi. Ziarna kakaowca stanowią również ochronę przed zaburzeniami psychicznymi.

Działa, jak naturalny afrodyzjak

W surowym kakao znajdziemy jeszcze inny cenny związek pozytywnie wpływający na nasz nastrój, a mianowicie fenyloetylaminę (PEA), która uwalnia endorfiny w mózgu. Nasz organizm produkuje fenyloetylaminę zazwyczaj, gdy jesteśmy zakochani. Czujemy się wówczas szczęśliwsi i mamy większą ochotę na seks, a w naszym brzuchu wytwarzają się przysłowiowe motyle. Co ciekawe, działanie tej substancji porównuje się do działania amfetaminy, która rozbudza pożądanie! Można śmiało nazwać naturalne kakao naturalnym afrodyzjakiem.

Wzmacnia serce i zapobiega chorobom układu krążenia

Żelazo i magnez to minerały, które głównie odpowiadają za prawidłową pracę serca i układu krążenia. Surowe kakao to wyjątkowo bogate źródło tych minerałów, dzięki czemu jego regularne spożywanie wzmacnia serce i usprawnia pracę układu krążenia. Eksperci do spraw żywienia twierdzą, że surowe kakao może zapobiec nawet zawałowi! Ziarna kakaowca to również cenne źródło przeciwutleniaczy. Poprawia zatem odporność całego organizmu, chroniąc nas przed chorobami i infekcjami.

Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry

Obecne w surowym kakao antyoksydanty chronią komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które nie tylko przyczyniają się do starzenia się skóry, ale także wywołują nowotwory. Antyoksydanty hamują działanie wolnych rodników, jednocześnie spowalniając proces starzenia się skóry. To kolejny ważny powód, by włączyć surowe kakao do swojej diety.

Surowe kakao i czekolada

Ulubiona słodka przekąska wielu z nas, czyli czekolada, wytwarzana jest właśnie na bazie surowego kakao. Jednak nie zawiera tak pokaźnej ilości składników odżywczych, jak surowe ziarna lub proszek kakaowca. Kakao traci większość minerałów i witamin w trakcie obróbki termicznej podczas produkcji czekolady. Błędnie zatem twierdzi wielu z nas - utożsamiając czekoladę z dużą ilością magnezu – że jest ona zdrowa dla naszego organizmu i pozytywnie wpływa na zdrowie psychiczne.

Jak najlepiej jeść surowe kakao?

Surowe kakao w formie proszku lub w postaci ziaren zazwyczaj jest zbyt gorzkie, by jeść go bez dodatków. Najlepiej mieszać go zatem z koktajlami, jogurtami, kawą lub dodawać do deserów. Pamiętaj, że w kontakcie z wysoką temperaturą surowe kakao traci większość wartości odżywczych. Nie dodawaj go zatem do gorącego mleka.

Surowe kakao można kupić w postaci pełnych lub kruszonych ziaren, a także w formie proszku. Bardziej praktyczna będzie zdecydowanie ta druga opcja.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy