Syrop klonowy i jego prozdrowotne właściwości
Syrop klonowy, który kojarzymy głównie z amerykańskimi naleśnikami, jest nie tylko pysznym dodatkiem do potraw i deserów. Okazuje się, że jeden z najpopularniejszych kanadyjskich produktów ma świetny wpływ na nasze zdrowie i urodę. To wszystko dzięki składnikom odżywczym, które w nim znajdziemy. Sprawdźmy, jak wpływa na nasze zdrowie i dlaczego powinniśmy pić go regularnie.
Syrop klonowy jest jednym z tradycyjnych kanadyjskich produktów. Wytarzany jest z soku z różnych gatunków klonu. Co ciekawe, by drzewa nadawały się do pozyskania soku, muszą mieć około 40 lat. Sok pozyskuje się wczesną wiosną, czyli w czasie roztopów. Jest on wówczas najlepszy w smaku i najbardziej wartościowy. Zebrany sok poddawany jest odparowaniu i zagęszczeniu, czego efektem jest gęsty syrop. Obecnie do produkcji syropu klonowego wykorzystuje się najbardziej nowoczesne sprzęty. W końcowej fazie produkcji syrop poddawany jest procesowi filtracji, który pomaga usunąć z niego grudki sacharozy. W ten sposób powstaje jeden z najzdrowszych kanadyjskich produktów.
Skład syropu klonowego
Nie bez powodu syrop klonowy zalicza się do najzdrowszych kanadyjskich produktów. Znajdziemy w nim szereg wartości odżywczych, które doskonale wpływają na nasz organizm. Syrop klonowy to cenne źródło witamin z grupy B, a także cynku, magnezu i manganu. Jego prozdrowotne właściwości udowodniono w wielu badaniach naukowych. Sprawdźmy, w jakich dolegliwościach może nam pomóc i dlaczego warto pić go regularnie.
Dzięki sporej zawartości zawartości cynku oraz antyoksydantów syrop klonowy wykazuje pozytywny wpływ na serce oraz na układ krążenia. Udowodniono, że regularnie pity wzmacnia serce, a nawet chroni go przed zawałem. Syrop klonowy zmniejsza również poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Działa jak naturalny probiotyk - chroni jelita
Syrop klonowy wykorzystywany jest również w celu wzmocnienia mikroflory jelitowej. Jest bowiem nośnikiem bakterii probiotycznych, które usprawniają pracę jelit i wzmacniają ich odporność. Powinny uwzględnić go w swojej diecie osoby przyjmujące regularnie leki oraz te, których jelita są wrażliwe.
Poprawia odporność
Syrop klonowy doskonale wpływa również na odporność organizmu. Zawdzięcza to oczywiście wartościom odżywczym, które znajdziemy w jego składzie. Warto pić go regularnie w okresie jesienno-zimowym.
Obecność cynku w syropie klonowym sprawia, że napój ten działa pozytywnie na skórę. Wygładza ją i zapobiega powstawaniu niedoskonałości. Stąd syrop klonowy zalecany jest osobom, które zmagają się z trądzikiem lub mają problematyczną cerę.
Wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm
Syrop klonowy znalazł również swoje zastosowanie w dietach odchudzających, które regularnie stosują znane celebrytki. Furorę robi napój spalający tłuszcz i oczyszczający, którego autorem jest Stanley Burroughs. Jak go przygotować? Wystarczy wymieszać około 500 mililitrów przegotowanej wody z dwoma łyżkami syropu klonowego, dwoma łyżeczkami cytryny oraz szczyptą pieprzu cayenne. Syrop należy pić kilka razy dziennie przez dwa tygodnie.
Jak stosować syrop klonowy?
Syrop klonowy świetnie sprawdza się w kuchni. Jest sprawdzonym dodatkiem do napojów, deserów oraz mięs. Fenomenalnie smakuje z puszystymi naleśnikami. Można stosować go również bez dodatków.
Uwaga na kalorie
Jak łatwo się domyślić, syrop klonowy nie jest lekkim produktem. W 100 gramach znajdziemy aż 260 kalorii. Warto zatem uważać z jego spożyciem. By odczuć jego dobroczynny wpływ na zdrowie, należy jeść go regularnie, ale w niewielkich ilościach.