Reklama

Syrop z cebuli: Naturalny antybiotyk. Niszczy bakterie, najlepszy na odporność

Syrop z cebuli to w pełni naturalne remedium na infekcje i przeziębienia, które w medycynie naturalnej stosowane jest od wieków. Dzięki solidnej dawce cennych witamin (C, A, B1, B2 i PP) oraz niezbędnych minerałów (cynku, fosforu, selenu, żelaza i wapnia) stymuluje i podkręca odporność organizmu. Syrop z cebuli posiada też zdolności oczyszczające, antybakteryjne i wykrztuśne, a tym samym skutecznie zwalcza kaszel oraz wspiera leczenie chorób górnych dróg oddechowych i układu moczowego. Pewnie m.in. dlatego nasze babcie wyjątkowo chętnie sięgały po niego w sezonie grypowym. Jak przygotować syrop z cebuli? Dlaczego warto dodać do niego czosnek i sok z cytryny? Kiedy najlepiej go przyjmować? Czy jest bezpieczny dla dzieci? Odpowiedź na te pytania oraz garść wskazówek można znaleźć poniżej.

Syrop z cebuli: Kopalnia witamin i minerałów

Cebula to - podobnie jak czosnek czy imbir - prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, a z uwagi na szerokie spektrum właściwości uchodzi za skuteczny i w pełni naturalny antybiotyk. Dostarcza m.in. solidnej ilości witaminy C, dzięki czemu wzmacnia i stymuluje odporność organizmu. Przyrządzany na bazie cebuli syrop działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo, wykrztuśnie czy przeciwzapalnie i m.in. dlatego jego spożywanie zaleca się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Syrop z cebuli rozrzedza zalegającą w gardle wydzielinę i wspiera leczenie uporczywego kaszlu - zarówno suchego jak i mokrego. Poza tym okazuje się wyjątkowo przydatny w leczeniu infekcji i schorzeń górnych oddechowych, takich jak angina, zapalenie krtani, zapalenie gardła czy zapalenie zatok. Dzięki bogatej zawartości żelaza i flawonoidów doskonale sprawdzi się także w przypadku anemii i chorób układu moczowego.

Reklama

Syrop z cebuli: Znakomity antyseptyk

Syrop z cebuli to nie tylko skuteczny naturalny antybiotyk, ale także znakomity antyseptyk, który może być stosowany zewnętrznie. Przyspiesza gojenie się ran, przynosi ulgę w terapii poparzeń, łagodzi ból po ukąszeniu owadów i wspomaga leczenie infekcji skórnych. Do walorów syropu z cebuli zaliczyć należy także fakt, że jest w pełni bezpieczny i może być stosowany zarówno przez dorosłych jak i przez dzieci i osoby w podeszłym wieku.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Syrop z cebuli w podstawowej wersji jest banalny w przygotowaniu. Wystarczy obrać z łupin dwie- trzy cebule, drobno posiekać, umieść je w słoju i obficie zasypać cukrem. Na koniec słoik trzeba zabezpieczyć talerzykiem albo innym przykryciem i odstawić na kilka godzin, aż warzywo puści sok. W tym momencie naturalny specyfik jest gotowy do spożycia.

Jak zrobić syrop z cebuli z dodatkiem czosnku i cytryny?

Działanie z cebuli można wzmocnić, dodając do niego inny naturalny antybiotyk, czyli czosnek oraz sok z cytryny. Trzeba tylko obrać 3-4 cebule i pokroić je w plasterki. Następnie ułożyć w słoiku i zasypać obficie cukrem. Słoik trzeba zamknąć i odstawić na kilka godzin. Gdy syrop puści sok, należy przelać go przez gazę i dodać kilka posiekanych lub zgniecionych ząbków czosnku oraz sok z cytryny.

Dlaczego warto dodać do syropu z cebuli miód?

Skład syropu z cebuli warto wzbogacić miodem zamiast cukrem. Dzięki temu prostemu trikowi mikstura zyska dodatkowe właściwości - doskonale zregeneruje wątrobę i zadziała przeciwbiegunkowo.

Syrop z cebuli dla dzieci

Syrop z cebuli jest w pełni naturalnym i bezpiecznym specyfikiem, dlatego może być stosowany także przez dzieci powyżej pierwszego roku życia - zwłaszcza gdy męczy je uporczywy kaszel. Zalecana maksymalna dawka to jedna łyżeczka syropu podawana trzy razy dziennie. Warto pamiętać, że syrop z cebuli wykazuje działanie wykrztuśne, dlatego należy go przyjmować co najmniej dwie godziny przed snem.

Jak przechowywać syrop z cebuli?

Syrop z cebuli najlepiej przechowywać w szklanym słoiku. Zdrowotne właściwości zachowuje nawet przez kilkanaście dni (do dwóch tygodni), ale musi być trzymany w lodówce. Pod wpływem temperatury bardzo szybko się psuje.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: syrop z cebuli
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy