Reklama

Szczęścia szukaj na talerzu

- Większość osób po zmianie diety i trybu życia na zdrowsze zaczyna łatwiej radzić sobie ze stresem - przyznaje uznana dietetyk Gillian McKeith. Choć stresowi nie możemy zapobiec, dieta i aktywność fizyczna mogą pomóc nam lepiej sobie z nim radzić.

- W szczególnie stresujących okresach lub gdy zauważysz, że nie radzisz sobie z nim zbyt dobrze, jedz produkty bogate w korzystne składniki pokarmowe. W takich chwilach sięgaj po świeże owoce i warzywa, również surowe soki, surowe nasiona i orzechy oraz produkty z pełnego ziarna. W zwalczaniu stresu doskonale pomagają seler naciowy, kapusta i ogórek. Możesz się odstresować w kilka minut, zjadając miskę zupy lub sałaty. Zestresowany organizm potrzebuje witaminy Bi C, cynku, potasu i magnezu - wyjaśnia na łamach swojej książki "Encyklopedia żywienia" Gillian McKeith.

Reklama

Dietetyk przyznaje, że w radzeniu sobie ze stresem istotne jest umiejętne reagowanie na takie sytuacje, jednak istotny jest również odpowiedni dobór żywności, która może pomóc organizmowi w radzeniu sobie ze stresem i niwelowaniem jego skutków.

Wśród produktów, które zestresowanym zaleca McKeith, znalazły się m.in. zielone szparagi. - Mają one dużą zawartość glutationu, enzymu o właściwościach przeciwutleniających, który pomaga wątrobie optymalnie funkcjonować. Należy pamiętać, że wszystko, co ma korzystny wpływ na wątrobę, wpływa korzystnie na nastrój oraz zdolność radzenia sobie ze stresem - wyjaśnia dietetyk.Kolejnym produktem, który może pomóc ukoić skołatane nerwy jest awokado.

- Tu szczególnie ważne jest żelazo i miedź, które wspomagają regenerację erytrocytów oraz zapobieganie niedokrwistości i niedoboru żelaza, jednej z częstych przyczyn zmęczenia i niezdolności skutecznego radzenia sobie ze stresem - pisze McKeith.

Z kolei brązowy ryż, nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki i zielone warzywa, są bogatym źródłem witamin z grupy B, potrzebnych układowi nerwowemu do prawidłowego funkcjonowania i radzenia sobie ze stresem. Równie ważne są nasiona słonecznika i sezamu.

- Nasiona słonecznika są nie tylko bogatym źródłem potasu, ale również witamin z grupy B i cynku, mającego ogromne znacznie dla zdrowia nadnerczy. Badania wskazują, że w okresach stresu stężenie tych składników pokarmowych gwałtownie spada - opisuje dietetyk.

Do codziennego jadłospisu warto również dodać kapustę, która pomaga w zwalczaniu stresu dzięki zawartości selenu witamin A, C i E oraz beta-karotenu o właściwościach przeciwutleniających.- Przeciwutleniacze przeciwdziałają szkodliwym skutkom aktywności wolnych rodników w naszym organizmie, a ponadto pomagają w przemianie tryptofanu w serotoninę, tym samym poprawiając nastrój - tłumaczy.

Wśród zalecanych produktów znalazły się również owoce jagodowe, ogórki i migdały, te ostatnie są szczególnie ważne ze względu na wysoką zawartość magnezu.- Migdały, które są bogatym źródłem magnezu, pierwiastka szczególnie ważnego dla funkcji nadnerczy i metabolizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niskie stężenie magnezu powoduje napięcie, lęk, drażliwość i bezsenność - wyjaśnia ekspert ds. żywienia. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy