Reklama

Sześć kroków dalej od cukrzycy

Łapie cię tak zwany wilczy głód? Bywasz rozdrażniona, zmęczona, często pobolewa cię głowa? A może twoje dziecko ma kłopoty z koncentracją lub zmaga się z wymienionymi objawami? Mogą one świadczyć o nieprawidłowym poziomie cukru we krwi, a nawet, o już rozwiniętej cukrzycy. Choroba może dopaść każdego i w każdym wieku. Coraz częściej borykają się z nią dzieci.

Zdecydowanie warto pójść oznaczyć poziom cukru we krwi. Standardowo dokonuje się go raz w roku, niemniej jeśli dokuczają nam wymienione objawy, nie zwlekajmy. Ważne by zgłosić się do punktu pobierania krwi przed śniadaniem i w pierwszej kolejności oznaczyć poziom glikemii na czczo.  

W Polsce z cukrzycą boryka się już ponad trzy miliony osób, a aż jedna trzecia nie wie, że się z nią żyje. Cukrzyca jest podstępną chorobą, nie boli, a jej pierwsze symptomy można przypisać do szeregu innych dolegliwości, stąd bywa wykrywana późno.  

Reklama

Profilaktyka  

Nie ma lepszej profilaktyki cukrzycy niż mądra dieta. Warto stosować się do sześciu podstawowych zasad:  

1. Spożywamy regularnie małe posiłki, najlepiej jeśli jest ich pięć i spożywane są co trzy - cztery godziny. Ten system zapewni stopniową podaż energii, uchroni przed skokami glukozy we krwi i atakami niepohamowanego głodu.

2. Każdy posiłek musi zawierać węglowodan złożony. Mózg, nasze centrum dowodzenia, nie wykarmi się niczym innym, jak tylko cukrem. Serwujmy mu więc regularne dawki węglowodanów złożonych, które uwalniają się stopniowo i nie tylko zapobiegają spadkom glukozy, ale też wahaniom nastroju i przyrostom masy ciała.

3. Jemy to, co nałożyliśmy na talerz. Dokładki nie istnieją, a jeśli mimo regularnego trybu żywienia dopada nas głód: zjedzmy warzywo. Nie tylko dostarczymy witamin i składników mineralnych, ale też błonnika, który daje uczucie sytości i opóźnia wchłanianie cukru we krwi. Jak najczęściej sięgajmy po warzywa surowe i kiszone.

4. Ograniczamy, a najlepiej wykluczamy z menu cukier i białą mąkę: najszybszy i najskuteczniejszy sposób uniknięcia skoków cukru we krwi.

5. Wybieramy zdrowe tłuszcze: głównie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ograniczamy tłuszcze odzwierzęce. Aż 80 proc. pacjentów z cukrzycą ma nadwagę, której dodatkowo towarzyszą kłopoty z układem krążenia. Ograniczmy więc zdecydowanie użycie soli.

6. Pożegnajmy wszystkie słodkie napoje, nawet soki owocowe dosładzane są niebotycznymi ilościami cukru. Postawmy na wodę i herbatki ziołowe.

Morwa biała i cynamon 

Najlepszymi sprzymierzeńcami w prewencji rozwoju cukrzycy są morwa biała i cynamon. Napar z liści morwy zwiększa wydzielanie insuliny i hamuje wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego. Jest powszechnie stosowany przez diabetyków w Korei i Japonii. Warto wypić dwie filiżanki herbatki z morwy białej w ciągu dnia. Cynamon z kolei wydłuża proces przetwarzania cukrów i  pilnuje ich stopniowego uwalniania (niwelując gwałtowne skoki glukozy). 

Przyprawa ma nieskończoną ilość zastosowań. Dobrze komponuje się z deserami, ale mowa o deserach dla diabetyków, więc oprószmy cynamonem pieczone jabłko czy mus z jabłek i kiwi. Możemy dodać go do herbaty, kawy, a nawet do dań mięsnych. Świetnie sprawdza się też z owsianką, jaglanką i sałatkami. Korzystajmy z natury, dla zdrowia.  

Ewa Koza, mamsmak.com  


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukrzyca
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy