Sześć powodów, dla których warto jeść mniszek

Lecznicze właściwości ma nie tylko suszony i parzony jak herbatka, ale także świeży – jedzony na surowo i dodawany do potraw!

Zawiera witaminy A, z grupy B, C, E, K, kwas foliowy (27 mg w 100 g) oraz minerały: wapń (187 mg w 100 g), żelazo (3,1 mg w 100 g, więcej niż szpinak!), fosfor, magnez, potas (aż 397 mg w 100 g), cynk, sód. Dzięki luteolinie wspomaga pamięć.

Reklama

Nasza rada: Aby odróżnić mniszek lekarski od mlecza polnego, który ma bardzo podobne kwiaty, sprawdzaj, skąd wyrastają liście rośliny. Liście mniszka rosną od kłącza i tworzą rozetkę na ziemi. Liście mlecza wyrastają z jego łodygi.

Zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, bo zapobiega miażdżycy tętnic, wywołanej dietą o wysokiej zawartości cholesterolu. Dzieje się tak dzięki silnym przeciwutleniaczom, które mniszek zawiera.

Chroni przed rakiem. Badania wykazały, że wyciąg ze świeżych liści i kwiatów mniszka hamuje wzrost komórek nowotworów sutka i prostaty. Warto więc w sezonie jeść je profilaktycznie, np. jako składnik surówek.

Zabezpiecza skórę przed fotostarzeniem. Zarówno liście, jak i kwiaty pomagają w bezpiecznym wchłanianiu przez organizm promieniowania słonecznego UVB. Chronią także skórę przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników.

Działa przeciwcukrzycowo. Zawiera aż cztery substancje (np. kwas chlorogenowy), które zapobiegają "skokom" poziomu cukru we krwi i spowalniają jego wchłanianie. Pomagają też w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Zapobiega chorobom wątroby, dzięki właściwościom przeciwutleniającym i antyzapalnym. Chronią one wątrobę przed działaniem toksyn, np. alkoholu.

Wzmacnia odporność organizmu, działa bakterio- oraz grzybobójczo, a to dzięki peptydom i polisacharydom. Naukowcy stwierdzili, że wyciąg z liści i korzeni mniszka jest tak skuteczny, że może być wykorzystywany przez stomatologów jako środek odkażający zainfekowane kanały korzeni zębów.

Domowa apteczka

Nalewka na brak apetytu, zaparcia, żylaki nóg i hemoroidy: 30 świeżych, przebranych kwiatów mniszka zalej w słoju litrem wódki. Odstaw na tydzień, przecedź i zlej do butelki z ciemnego szkła. Zażywaj 3 razy dziennie po łyżce nalewki. Stosuj kurację przez miesiąc.

Kuracja zielarki Marii Treben na stany zapalne wątroby i uczucie wyczerpania: Zerwij 5-6 łodyg mniszka, umyj je pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. Same łodygi (bez kwiatów) jedz, żując powoli. Popijaj 2-3 łykami wody. Stosuj raz dziennie po posiłku przez 2 tygodnie.

Uwaga! Niektóre osoby mają alergię na mniszek lekarski. Reakcja alergiczna może wystąpić także u uczulonych na pokrewne rośliny: ambrozje, chryzantemy, nagietki oraz stokrotki.

Jak go przygotować do jedzenia

Zbieraj mniszek minimum 50 metrów od dróg (ze względu na spaliny) i pól (ze względu na pestycydy).

Nie zmywaj pyłku z kwiatów: Kwiaty zbieraj w suchy i słoneczny dzień. Nie myj ich, żeby nie spłukać z nich pyłku. Aby wypłoszyć owady, połóż je na 1 godz. na białym papierze lub starym obrusie.

Liście przechowuj nieumyte: Myj je dopiero przed użyciem, bo suche będą lepiej się przechowywać. Owiń je w gazetę, włóż do plastikowej torby, zawiąż. Schowaj do pojemnika na warzywa w lodówce. Tak przechowywane mogą leżeć 3-4 dni. Przed jedzeniem namocz je kilka minut w zimnej wodzie, a potem opłucz z piasku pod bieżącą wodą. Przebierz liście, odrzucając suche i uszkodzone.

Pozbądź się goryczki: Jeżeli trafisz na starsze rośliny, ich listki mogą być gorzkawe. Blanszuj je (zanurzając na 1 min w garnku z wrzątkiem). Następnie przełóż na chwilę do zimnej wody, (zachowały zielony kolor) i np. miksuj na pastę.

Przepisy pełne witamin

Zielony makaron

Składniki

  • duża garść liści mniszka
  • 3 łyżki pestek dyni
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 20 g (2 łyżki) startego sera żółtego
  • 70-100 ml oleju, np. słonecznikowego
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • 30 dag makaronu, np. typu wstążki

Liście umyj, wrzuć do wrzątku, zamieszaj i natychmiast odcedź. Przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj pestki, orzechy, czosnek, sól i pieprz oraz ser. Miksuj 1 min. Wlewaj porcjami olej, miksując na wysokich obrotach do konsystencji pasty. Ugotuj makaron. Podawaj na talerzach, każdą porcję wymieszaj z 1-2 łyżkami pasty. Pastą możesz też smarować pieczywo.

Miodek mniszkowy

Składniki

  • 500 główek kwiatu mniszka (z zieloną koroną, bez łodyżek) – ok. 40 dag
  • 1 kg cukru
  • 1-2 cytryny
  • 1 litr wody

Kwiaty rozłóż na białym prześcieradle, zostaw na 1 godz. (jeśli są w nich jakieś owady - wyjdą). Zdejmuj po jednym z prześcieradła, wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj 20 min od zawrzenia na małym ogniu. Zostaw na dobę, przecedź. Dodaj cukier, sok wyciśnięty z cytryn, wymieszaj. Gotuj ok. 2 godz. na małym ogniu bez przykrycia, mieszając, aż płyn odparuje i będzie miał konsystencję syropu. 3 Przelej do suchych, wyparzonych słoiczków (wyjdą 4 o poj. 200 ml). Zakręć.

Sernik kwiatowy

Składniki na spód

  • 15 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Składniki na masę

  • 1,2 kg sera
  • 3/4 kostki masła
  • 25 dag cukru pudru
  • opak. cukru waniliowego
  • 7 jaj
  • opak. budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. płatków kwiatów mniszka

Składniki spodu zagnieć, wyłóż tortownicę. Żółtka oddziel od białek. Zmiksuj z serem, masłem, cukrem pudrem i waniliowym, budyniem i proszkiem do pieczenia. Wsyp płatki mniszka, zmiksuj. Białka ubij, połącz z masą. Wyłóż na ciasto, piecz 1 godz. w temp. 180 st. Ostudź, udekoruj.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje