Sześć produktów antywirusowych

article cover

Sześć produktów antywirusowych

Jarmuż to najbogatsze, jeśli chodzi o ilość składników odżywczych, warzywo z rodziny krzyżowych. Korzystne dla zdrowia związki są obecne we wszystkich roślinach spokrewnionych z kapustą. Należą do nich glukozynolany, w tym indole, które wykazały działanie przeciwko wielu wirusom. Jarmuż jest rośliną prostą w uprawie i łatwo dostępną, warto więc dodawać jego liście do dań obiadowych, sałatek czy koktajli.
Jarmuż to najbogatsze, jeśli chodzi o ilość składników odżywczych, warzywo z rodziny krzyżowych. Korzystne dla zdrowia związki są obecne we wszystkich roślinach spokrewnionych z kapustą. Należą do nich glukozynolany, w tym indole, które wykazały działanie przeciwko wielu wirusom. Jarmuż jest rośliną prostą w uprawie i łatwo dostępną, warto więc dodawać jego liście do dań obiadowych, sałatek czy koktajli.
Mieszanka curry swój wyjątkowy smak i walory zdrowotne zawdzięcza kurkumie. Udowodniono, że to „magiczne”, żółte kłącze ma działanie antywirusowe i świetnie wzmacnia odporność. Curry warto dodawać m.in. do potraw jednogarnkowych i ciepłych sosów. Sproszkowaną kurkumę dobrze natomiast uwzględnić w koktajlach, naparach herbat oraz mieszankach z mlekiem.
Mieszanka curry swój wyjątkowy smak i walory zdrowotne zawdzięcza kurkumie. Udowodniono, że to „magiczne”, żółte kłącze ma działanie antywirusowe i świetnie wzmacnia odporność. Curry warto dodawać m.in. do potraw jednogarnkowych i ciepłych sosów. Sproszkowaną kurkumę dobrze natomiast uwzględnić w koktajlach, naparach herbat oraz mieszankach z mlekiem.
Każdy z nas chyba słyszał, że w diecie poprawiającej odporność czołowe miejsce zajmuje czosnek. To prawda – oprócz bakterii i grzybów skutecznie zwalcza wirusy. Swoją efektywność czosnek zawdzięcza organicznym związkom siarki z allicyną. Okazał się być pomocny w zwalczaniu m.in. koronawirusa, zakaźnego zapalenia oskrzeli wirusów wywołujących zapalenie płuc, wirusów grypy i wielu innych.
Każdy z nas chyba słyszał, że w diecie poprawiającej odporność czołowe miejsce zajmuje czosnek. To prawda – oprócz bakterii i grzybów skutecznie zwalcza wirusy. Swoją efektywność czosnek zawdzięcza organicznym związkom siarki z allicyną. Okazał się być pomocny w zwalczaniu m.in. koronawirusa, zakaźnego zapalenia oskrzeli wirusów wywołujących zapalenie płuc, wirusów grypy i wielu innych.
Intensywnym w smaku kłączem o podobnym działaniu jest imbir. Z badań wiemy, że przyprawa ta pomaga zwalczać wirusy takie jak m.in. wirus grypy IAV i opryszczki. Podobnie jak ząbki czosnku, kłącze imbiru należy spożywać w postaci świeżej – podczas obróbki termicznej traci wiele cennych właściwości.
Intensywnym w smaku kłączem o podobnym działaniu jest imbir. Z badań wiemy, że przyprawa ta pomaga zwalczać wirusy takie jak m.in. wirus grypy IAV i opryszczki. Podobnie jak ząbki czosnku, kłącze imbiru należy spożywać w postaci świeżej – podczas obróbki termicznej traci wiele cennych właściwości.
Goździki to kolejna aromatyczna przyprawa, która idealnie sprawdza się w gorących napojach, deserach czy sosach. Olejki eteryczne zawarte w goździkach wykazały działanie przeciw wirusom m.in. grypy, opryszczki czy kaliciwirusowi. Do codziennej diety warto włączyć też cynamon, który działa rozgrzewająco, podnosi odporność, rozgrzewa, a do tego świetnie smakuje.
Goździki to kolejna aromatyczna przyprawa, która idealnie sprawdza się w gorących napojach, deserach czy sosach. Olejki eteryczne zawarte w goździkach wykazały działanie przeciw wirusom m.in. grypy, opryszczki czy kaliciwirusowi. Do codziennej diety warto włączyć też cynamon, który działa rozgrzewająco, podnosi odporność, rozgrzewa, a do tego świetnie smakuje.
Ostre papryki, które swoje prozdrowotne działanie zawdzięczają kapsaicynie, działają pobudzająco na układ odpornościowy. Okazuje się bowiem, że kluczowe komórki biorące udział w reakcji odpornościowej mają receptor tego związku. Ponadto pobudzają trawienie i działają wzmacniająco na cały organizm. Paprykę chili można jeść w postaci suszonej czy dodawać do sosów. Świeże strączki to bogactwo witaminy C – można utrzeć je w moździerzu, najlepiej w towarzystwie czosnku.
Ostre papryki, które swoje prozdrowotne działanie zawdzięczają kapsaicynie, działają pobudzająco na układ odpornościowy. Okazuje się bowiem, że kluczowe komórki biorące udział w reakcji odpornościowej mają receptor tego związku. Ponadto pobudzają trawienie i działają wzmacniająco na cały organizm. Paprykę chili można jeść w postaci suszonej czy dodawać do sosów. Świeże strączki to bogactwo witaminy C – można utrzeć je w moździerzu, najlepiej w towarzystwie czosnku.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?