Szkodliwy owoc tropikalny
Jedzenie owoców liczi na pusty żołądek było w Indiach przyczyną zgonów setek dzieci – informuje pismo „The Lancet”.
Liczi to owoc od wieków cieszący się dobrą opinią. Chętnie spożywali go chińscy cesarze, a współcześni eksperci doceniają wysoką zawartość witaminy C, właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.
Przez ponad 20 lat w graniczącym z Nepalem indyjskim stanie Bihar pozornie zdrowe dzieci dostawały drgawek i traciły przytomność. Niemal połowa z nich umierała - rocznie około setki. Badania przeprowadzone przez naukowców z USA i Indii sugerują, że przyczyną setek zgonów mogło być zatrucie jedzonymi na pusty żołądek owocami liczi.
Większość ofiar pochodziła z okolic, gdzie uprawia się większość indyjskich liczi. Ubogie dzieci zjadały owoce, które spadły na ziemię w sadach. Liczi zawierają co prawda sporo cukrów, są w nich jednak także toksyny hamujące zdolność organizmu do wytwarzania glukozy. U małych dzieci, które nie jadły kolacji, poziom glukozy był już i tak niski. W nocy budziły się z krzykiem, potem dostawały drgawek i traciły przytomność. Pojawiał się zagrażający życiu obrzęk mózgu.
Naukowcy badający chore dzieci przyjmowane do szpitala w Muzaffarpur (Bihar) od maja do lipca 2014 roku dostrzegli podobieństwo z ogniskiem podobnej choroby na Karaibach. Również u tamtejszych dzieci dochodziło do obrzęku mózgu i drgawek. Na Karaibach winowajcą okazał się owoc bligii pospolitej (ackee fruit), która zwiera hipoglicynę - toksynę hamującą wytwarzanie glukozy przez organizm. Jak się okazało, spokrewnione z bligią liczi także zawiera hipoglicynę.
Aby zapobiec dalszym zachorowaniom, biharscy pracownicy ochrony zdrowia zalecili rodzicom upewnianie się, że dziecko jadło kolację, oraz ograniczenie spożycia liczi. W razie wystąpienia typowych objawów trzeba postępować jak w przypadku hipoglikemii - szybko podać zastrzyk glukozy.
Od czasu wprowadzenia nowych zaleceń liczba zgłoszonych przypadków zatrucia liczi spadła z kilkuset do około 50 rocznie.