Szpinak dobry na wszystko
Chcesz się wzmocnić - jedz szpinak. Naukowcy z Instytutu Karolińskiego w Szwecji przywracają tej roślinie dobre imię. Tym razem jednak nie ze względu na mylnie przypisywaną jej dużą zawartość żelaza, ale całkowicie prawdziwą - azotanów. O tym, do czego mogą się przydać pisze w najnowszym numerze czasopismo "Cell Metabolism".
Szwedzcy naukowcy pokazali, że dieta bogata w azotany pomaga naszym mięśniom bardziej efektywnie pracować. Dzięki niej nasz organizm zużywa podczas wysiłku mniej tlenu, a my czujemy się mniej zmęczeni.
Azotany, obecne w wielu warzywach długo wydawały się naukowcom bezużyteczne, a nawet szkodliwe. Od niedawna wiemy, że jest inaczej. To z nich powstaje w naszym organizmie tlenek azotu, substancja spełniająca wiele ważnych fizjologicznych funkcji.
Teraz dowiadujemy się jeszcze, że dzięki nim wydajniej pracują mitochondria, dostarczające naszym komórkom energii. O tym, że warto jeść warzywa medycyna przekonuje nas od dawna, teraz mamy szanse lepiej zrozumieć - po co.
Grzegorz Jasiński