Reklama

Szukasz jej w cytrynach? Są lepsze jej źródła

Witamina C jest odmieniana przez wszystkie przypadki, kiedy sezon grypowy się rozkręca. Fakt, poprawia odporność organizmu, ale to tylko część z jej zasług dla naszego organizmu. Nie dość wspomnieć, że jest potrzebna przez cały rok, bo dzięki niej mamy nie tylko lepsze samopoczucie, ale także wyglądamy atrakcyjniej. Co trzeba wiedzieć o witaminie C i jaką pełni funkcję w organizmie? Sprawdźmy, gdzie tej życiodajnej witaminy najlepiej szukać.

Witamina C? Nie tylko odporność

O witaminie C przypominamy sobie dopiero wtedy, kiedy jesteśmy przeziębieni i wierzymy, że jej suplementowanie przyspieszy rekonwalescencję. Okazuje się, że kwas askorbinowy - bo tak też jest nazywana - spełnia wiele innych funkcji. I to niezbędnych do funkcjonowania organizmów żywych. Poza tym zaliczana jest do naturalnych antyoksydantów: pomaga usunąć wolne rodniki, może zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, a także spowalnia procesy starzenia się komórek organizmu. 

Ale witamina C spełnia również wiele innych, kluczowych funkcji w organizmie, a odporność to tylko jedna z nich. Za co odpowiada witamina C?

Reklama
  • Przyspiesza proces gojenia ran i hamuje krwawienie np. z dziąseł.
  • Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia przepływ krwi.
  • Obniża ciśnienie krwi, a także normuje poziom cholesterolu.
  • Reguluje proces tworzenia kolagenu, a więc wpływa korzystnie na kondycję skóry.

Widać jak na dłoni, że witamina C, lub jak ktoś woli: kwas askorbinowy, odgrywa kluczową rolę w życiu.

Gdzie można znaleźć witaminę C?

Witamina C jest powszechnie dostępna w wielu produktach spożywczych, ale najbogatsze źródło to świeże owoce i warzywa. W tej kwestii prym wiodą: czarna porzeczka, dzika róża, papryka czerwona, brokuły, a także brukselka.

Oczywiście, to tylko część produktów, bo witamina C jest obecna także w:

  • owocach: jabłkach, truskawkach, jeżynach, malinach, aronii, a także kiwi, ananasach, daktylach i cytrusach,
  • warzywach: cebuli, szpinaku, kapuście, kalafiorze, pomidorach, jarmużu, kalarepie i ziemniakach.

Co więcej, witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, więc trudno ją przedawkować. Nadmiar kwasu askorbinowego jest usuwany wraz z moczem i potem. Zdarzają się jednak przypadki przedawkowania witaminy C, które objawiają się najczęściej problemami żołądkowymi, wysypką, a także występowaniem kamieni nerkowych.

Sprawdź: Objawy przerostu prostaty i raka są podobne. Zauważysz je w toalecie

Witamina C: Niedobór nie jest wcale taki oczywisty

Kto potrzebuje najwięcej witaminy C? Oczywiście, produkty z kwasem askorbinowym powinni zjadać wszyscy, ale istnieje grupa osób, którzy muszą suplementować ją częściej. Do nich zaliczają się przede wszystkim ci, którzy podejmują się na co dzień intenstywnego wysiłku fizycznego, a także osoby przebywające w przewlekłym stresie. Większe zapotrzebowanie na witaminę C mają osoby palące, nadużywające wyskokowych trunków, kobiety w ciąży, diabetycy i ciśnieniowcy.

A jak poznać, że nasz organizm domaga się zwiększonej dawki na witaminę C?

Sygnały organizmu to:

  • Częste krwawienie z dziąseł,
  • Siniaki, trudno gojące się rany,
  • Osłabienie,
  • Bóle mięsni i stawów,
  • Brak apetytu,
  • Obniżona odporność.

Sprawdź także:

Wieczorem unikaj jak ognia. Narażasz się na ból brzucha i biegunkę

Nigdy nie rezygnuj z kolacji. Decyzja może być zamachem na szczupłą sylwetkę

Te osoby muszą omijać wątróbkę z daleka. Sprawdź, czy się do nich zaliczasz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: witamina C | witamina c działanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy