Szukasz jej w cytrynach? Są lepsze jej źródła

Czerwona papryka jest naturalnym źródłem witaminy C
Czerwona papryka jest naturalnym źródłem witaminy C123RF/PICSEL

Witamina C? Nie tylko odporność

Dieta przy anemii. Warto pamiętać o witaminie CInteria.tv
  • Przyspiesza proces gojenia ran i hamuje krwawienie np. z dziąseł.
  • Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia przepływ krwi.
  • Obniża ciśnienie krwi, a także normuje poziom cholesterolu.
  • Reguluje proces tworzenia kolagenu, a więc wpływa korzystnie na kondycję skóry.

Zobacz również:

    Gdzie można znaleźć witaminę C?

    • owocach: jabłkach, truskawkach, jeżynach, malinach, aronii, a także kiwi, ananasach, daktylach i cytrusach,
    • warzywach: cebuli, szpinaku, kapuście, kalafiorze, pomidorach, jarmużu, kalarepie i ziemniakach.

    Zobacz również:

      Witamina C: Niedobór nie jest wcale taki oczywisty

      • Częste krwawienie z dziąseł,
      • Siniaki, trudno gojące się rany,
      • Osłabienie,
      • Bóle mięsni i stawów,
      • Brak apetytu,
      • Obniżona odporność.