Tamaryndowiec: Co warto o nim wiedzieć?
Tamaryndowiec to wiecznie zielona roślina pochodząca z Afryki, która obecnie jest uprawiana przede wszystkim w Azji. Osiąga pokaźne rozmiary, gdyż liczne okazy osiągają 20 metrów wysokości. Uwagę przykuwają podłużne owoce tamardynowca, które na pierwszy rzut oka przypominają strąki. Tę niezwykłą roślinę wykorzystuje się w wielu dziedzinach m.in. w przemyśle meblowym i odzieżowym, a także w jubilerstwie. Jednak najwięcej korzyści czerpią z niego firmy farmaceutyczne oraz producenci żywności. Co powinniśmy wiedzieć o tej roślinie? Sprawdźmy.
Tamaryndowiec jest rośliną z rodziny bobowatych. Pochodzi ze wschodniej Afryki, ale uprawia się go również w wielu krajach Azji oraz Ameryki. Drzewo to osiąga pokaźne rozmiary; często dorasta do 20 metrów wysokości i pokryte jest zielonymi, drobnymi liśćmi zebranymi w grona. Na tamaryndowcu często można spotkać piękne, kielichowe kwiaty, ale największą ozdobą tej rośliny są owoce. Przypominają one strąki bobu albo fasoli, jednak pod brązową skórką ukryty jest miąższ oraz charakterystyczne pestki. Co ciekawe, wszystkie części tamardynowca wydzielają intensywną, przyjemną woń.
Wykorzystanie drewna tamaryndowca
Tamaryndowiec jest w Azji rośliną często spotykaną. Dawniej sadzony był wzdłuż dróg w szpalerze i chronił szlaki komunikacyjne przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, takimi jak nadmierne wiatry. Drewno z tej rośliny jest cennym i drogim surowcem. Docenia się go za szlachetną, żółto-czerwoną barwę oraz trwałość i odporność na pasożyty czy grzyby. Te przymioty sprawiają, że wykorzystywany jest do produkcji drogocennych mebli oraz ozdób: rzeźb, dewocjonaliów, elementów wykończeniowych domów i mieszkań oraz innych artefaktów codziennego użytku.
Owoce tamaryndowca można zjadać na surowo albo dodawać do rozmaitych potraw. Z ich dobrodziejstw czerpie przede wszystkim kuchnia azjatycka i latynoamerykańska. Stanowią podstawę angielskiego sosu Worcestersire, meksykańskiego napoju aguas fresca oraz indyjskiego dania pani puri.
Właściwości owoców tamaryndowca
Owoce tamaryndowca są bogatym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, dlatego poleca się je szczególnie osobom będącym na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Znajdują się w nich również pektyny, sole mineralne oraz kwasy: cytrynowy, octowy oraz winny. Dojrzałe okazy tamardynowca są słodkie, ale jeśli owoce zbierze się wcześnie, wyczuwa się cierpki posmak. Jadalne są również pestki tamardynowca. Zawierają skrobię, białko oraz cukry, dlatego często dodaje się je do przetworów, takich jak dżemy, powidła, sosy i syropy.
Tamaryndowiec jest rośliną, która w tradycyjnej medycynie ludowej mieszkańców Afryki odpowiadała za regulacje procesów trawiennych. Znaleźć go można również w preparatach, które zapobiegają zaparciom albo tych działających przeczyszczająco. Poza tym zjadanie tamardynowca korzystnie wpływa na oczy, które zyskują ochronę przed zwyrodnieniami. Zawarta w owocu witamina A zapobiega degradacji plamki żółtej oraz powoduje poprawę pola widzenia. Tamaryndowiec wzmacnia kondycję organizmu. Obecne są w nim przeciwutleniacze, z czego najsilniejszy – kwas winowy – ma wysoki potencjał antyoksydacyjny. Redukuje ilość wolnych rodników w organizmie oraz skutecznie przyspiesza proces detoksykacji ciała. Poza tym hamuje starzenie się organizmu oraz chroni przed powstawaniem chorób cywilizacyjnych.