Tarnina: Świetna na żołądek i jelita. Chroni przed zawałem i oczyszcza krew
Owoce tarniny wyglądem nieco przypominają małe śliwki lub jagody i podobnie jak one posiadają moc zdrowotnych właściwości i są od wieków doceniane w medycynie naturalnej. Tarnina perfekcyjnie działa na jelita, żołądek i drogi moczowe. Pomaga pozbyć się dolegliwości trawiennych, usuwa stany zapalne i oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Ponadto obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i uelastycznia naczynia krwionośne, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy. Lecznicze właściwości wykazują nie tylko przyrządzane na bazie owoców i kwiatów tarniny napary czy odwary, ale także przepyszna nalewka, czyli tarninówka. Sprawdźmy, jak je przygotować i dowiedzmy się, jakie jeszcze zdolności skrywa w sobie ten cenny krzew.
Tarnina, a właściwie śliwa tarnina (Prunus spinosa) zwana też tarką, to krzew z rodziny różowatych. Naturalnie występuje na trzech kontynentach - poza krajami Starego Kontynentu można ją spotkać w Azji i Afryce Północnej. Najczęściej porasta dolne partie górskie, skarpy, skraje lasów i przydroża. Lecznicze właściwości wykazują zarówno kwiaty, jak i ciemnogranatowe owoce. Te pierwsze zbiera się od kwietnia do maja w bardzo pogodne, bezdeszczowe dni i suszy na słońcu. Znacznie później, bo dopiero na przełomie października i listopada zbiera się - przypominające wyglądem małe śliwki - owoce tarniny. Stanowią doskonałą bazę smakowitych nalewek, win, likierów, dżemów, konfitur, marmolad i galaretek. Do jedzenia na surowo nadają się jednak dopiero po wymrożeniu w zamrażalniku lub po przymrozkach. Należy unikać jedzenia, a przede wszystkim rozgryzania pestek owoców tarniny. Zawierają cyjanowodór, tzw. kwas pruski, który spożyty w dużych ilościach powoduje zatrucia.
Tarnina, czyli bogactwo składników
Zdrowotne właściwości tarniny doceniane są od wieków i szeroko wykorzystuje się je w medycynie naturalnej. Okazuje się szczególnie pomocna w zwalczaniu dolegliwości i nieżytów układu pokarmowego i trawiennego oraz stanów zapalanych układu moczowego, ale nie tylko.
Oczywiście, lecznicze zdolności tarniny są bezpośrednią konsekwencją jej składu. Owoce stanowią bogate źródło flawonoidów, fitosteroli, garbników, pektyn, cukrów, kwasów organicznych, wapnia, magnezu, potasu, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Z kolei kwiaty tarniny dostarczą nam przede wszystkim pektyn, garbników, flawonoidów, cukrów, składników mineralnych - z potasem na czele - oraz witaminy C.
Przed wiekami tarninę wykorzystywano przede wszystkim do leczenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych, ale dziś już wiadomo, że jej możliwości są znacznie szersze. Wykazuje działanie:
- rozkurczowe,
- przeciwbiegunkowe,
- przeciwzapalne,
- antybakteryjne,
- spowalniające ruchy robaczkowe jelit,
- moczopędne,
- oczyszczające krew,
- ściągające
- regulujące ciśnienie
- obniżające cholesterol
- uszczelniające naczynia krwionośne
Tarnina : Na co pomaga?
Tarnina to przede wszystkim sprawdzony, w pełni naturalny lek na biegunkę oraz przewlekłe nieżyty żołądka i jelit. Okazuje się też wyjątkowo pomocna w terapii chorób układu moczowego. Przynosi ulgę osobom zmagającym się z kamicą moczową, zapaleniem nerek, zapaleniem pęcherza moczowego, zapaleniem cewki moczowej i skąpomoczem. W ziołolecznictwie kwiaty tarniny doceniania są także za zdolności detoksykujące - oczyszczają organizm ze zbędnych produktów materii i toksyn. Z kolei owoce tarniny wyjątkowo dobroczynnie wpływają na nasze serce i naczynia krwionośne. Zawarte w nich flawonoidy obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, a ponadto uszczelniają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów, a tym samym minimalizują ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału serca czy udaru mózgu.
Tarnina to doskonała baza do soków, dżemów, konfitur, win, likierów, a także leczniczych nalewek, odwarów i naparów.
Potrzebne składniki:
1 kg owoców tarniny,
0,5 l wódki,
0,5 l spirytusu,
jałowiec, goździki, rodzynki
Przygotowanie:
Umyte, wydrylowane i wcześniej wymrożone w zamrażarce owoce zalewamy spirytusem i wódką. Odstawiamy na co najmniej miesiąc w ciepłe miejsce. Co kilka dni potrząsamy naczyniem z zalanymi owocami. Po miesiącu zlewamy
z owoców alkohol i wstawiamy go do lodówki. Owoce tarniny zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż wytrąci się sok. Następnie go zlewamy, łączymy ze zlanym wcześniej alkoholem i odstawiamy na tydzień. Następnie nalewkę przecedzamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej trzy miesiące. Smak nalewki można wzbogacić, dodając do niej jałowiec, goździki albo rodzynki.
Jak zrobić odwar z owoców tarniny?
Potrzebne składniki:
1 łyżka owoców tarniny
Szklanka wody
Przygotowanie:
Owoce tarniny wrzucamy do garnuszka i zalewamy wody. Gotujemy przez pięć minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jak zrobić napar z kwiatów tarniny?
Potrzebne składniki:
1 łyżeczka kwiatów tarniny
Szklanka wrzącej wody
Przygotowanie:
Kwiaty tarniny umieszczamy w szklance, zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy spodeczkiem. Czekamy dziesięć - dwanaście minut, aż zioła się zaparzą. Gotowy, ciepły napar pijemy małymi łyczkami raz dziennie.