Tatarak na trawienie
Kłącza rośliny kryjącej wiele cennych substancji, zbiera się od wiosny do jesieni.
1/2 łyżki rozdrobnionych kłączy tataraku zalej szklanką wrzącej wody i zaparzaj w termosie przez godzinę. Pij 1/3-1/4 szklanki dwa lub trzy razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie, działa wiatropędnie i uspokajająco.
Zioła: po 50 g kłączy tataraku i korzeni mniszka, po 25 g szyszek chmielu, ziela mięty pieprzowej, korzenia pokrzywy i ziela macierzanki zmieszaj i rozdrobnij. Przechowuj w słoiku. Do 200 g miodu lub dżemu dodaj 5 łyżek ziół, wymieszaj.
Zażywaj 1-2 łyżeczki 1 lub 2 razy dziennie. Reguluje wydzielanie żółci, ułatwia przyswajanie pokarmów.