Teff (miłka abisyńska): Niezbędny w diecie bezglutenowej
Teff, zwany również miłką abisyńską, to jedno z niewielu bezglutenowych zbóż na świecie. Ciekawostką jest również fakt, że zaliczany jest on do grona najstarszych zbóż. Teff stosowano już ponad cztery tysiące lat temu w kuchni afrykańskiej. Do dzisiaj stanowi podstawę pożywienia w rejonach Afryki. Z kolei w Europie popularny jest wśród bezglutenowców. Jednak nie tylko osoby chore na celiakię powinny sięgać po teff. To niezwykłe zboże wykazuje szereg właściwości dla naszego zdrowia. Warto - choć w niewielkiej ilości - włączyć go do diety. Przekonajmy się, dlaczego.
Teff, zwany również miłką abisyńską lub trawą abisyńską, to jedno z najstarszych zbóż na świecie. Już ponad cztery tysiące lat temu teff stosowany był w kuchni afrykańskiej. W Etiopii do dzisiaj stanowi rezerwę na czas wielkiego głodu. Miłka abisyńska to niezwykle trwałe zboże. Można ją przechowywać nawet przez kilka lat. W Afryce teff jest podstawą pożywienia. Z kolei w Europie jest wybawieniem dla osób z celiakią, gdyż jest produktem bezglutenowym. Jednak po teff powinni sięgać nie tylko bezglutenowcy. To niezwykle zdrowe zboże będzie świetnym uzupełnieniem każdej diety. Przyjrzyjmy się bliżej wartościom odżywczym oraz właściwościom miłki abisyńskiej.
Wartość odżywcza
Teff to bogate źródło białka, a także błonnika, stąd jego pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, a szczególnie na układ trawienny. Znajdziemy w nim również spore ilości witaminy A, E, B6 oraz K, a także minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód oraz cynk. Teff zawiera również kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego.
Lekarze przekonują, że regularne jedzenie teffu przez osoby uczulone na gluten łagodzi objawy celiakii oraz hamuje jej rozwój. Z miłki abisyńskiej można przygotowywać wszystkie potrawy, które przyrządzamy z tradycyjnej mąki. Teff powinien być jednym z podstawowych produktów w diecie bezglutenowej.
Pozytywnie wpływa na układ nerwowy
Zawarte w miłce abisyńskiej kwas foliowy, magnez oraz witamina B6 mają fenomenalny wpływ na układ nerwowy. Biorą czynny udział w procesach, które w nim zachodzą, a także poprawiają jego ogólne funkcjonowanie.
Przyspiesza trawienie i spalanie tłuszczu
Tę właściwość teff zawdzięcza sporej ilości błonnika. Regularnie jedzony teff usprawnia procesy trawienne oraz przyspiesza spalanie tłuszczu. To idealny produkt dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Zapobiega anemii i osteoporozie
Teff dostarczając organizmowi solidnej dawki żelaza oraz wapnia wzmacnia układ kostny oraz poprawia jakość krwi. Jednocześnie chroni organizm przed anemią oraz chorobami kości, w tym przed osteoporozą.
Teff można stosować jak mąkę. Występuje w trzech odmianach: białej, czerwonej oraz brązowej.
Gdzie kupić teff?
Mąkę oraz inne produkty z teffu można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością lub przez internet.