To one uchronią cię przed cukrzycą!
Codzienne spożycie porcji produktów pełnoziarnistych zmniejsza o 9 proc. ryzyko zgonu z powodu chorób serca - ogłosili naukowcy z Harvard School of Public Health.
- Wyniki badania wspierają bieżące wytyczne związane z właściwym modelem żywienia, które zalecają zwiększenie ilości spożywanych produktów pełnoziarnistych. Nasze badania wykazały, iż wspierają one profilaktykę chorób przewlekłych. Co więcej wskazaliśmy na obiecujące dowody, świadczące o tym, że obecność produktów pełnoziarnistych w diecie może przyczyniać się do zwiększenia długości życia - wyjaśnia w rozmowie z "Time" Hongyu Wu z Harvard School of Public Health.
Produkty pełnoziarniste są bogatsze w składniki odżywcze, witaminy i minerały, wspomagają proces regulowania poziomu cukru we krwi, zmniejszają również stany zapalne w organizmie. Liczne badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą więcej produktów pełnoziarnistych, w porównaniu do osób sięgających po przetwarzane węglowodany, mają niższe ryzyko cukrzycy i chorób serca.
- Zastąpienie każdego dnia jednej porcji produktów spożywczych na bazie białej oczyszczonej mąki produktami pełnowartościowymi wiązało się z mniejszą śmiertelnością w wyniku choroby układu krążenia - przekonują badacze z Harvard School of Public Health.
Pełne ziarna zawierają wszystkie jego jadalne części. Przy produkcji m.in. białej mąki czy ryżu, w procesie oczyszczania, ziarna tracą wiele cennych składników odżywczych. Produkty pełnoziarniste są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, białko, cynk żelazo, magnez.
Sprawdź jakie jeszcze właściwości mają produkty pełnoziarniste.