Trujące produkty spożywcze. Sprawdź, czy masz je w swojej kuchni

article cover

Trujące produkty spożywcze. Sprawdź, czy masz je w swojej kuchni

Słodziki, takie jak sacharyna czy aspartam są jeszcze bardziej szkodliwe niż sam cukier. Ich nadmiar w organizmie może powodować coraz większą chęć na słodki smak, a co za tym idzie – uzależniać. Słodziki źle wpływają na metabolizm, co w efekcie prowadzi do nadwagi i szeregu innych groźnych chorób.
Słodziki, takie jak sacharyna czy aspartam są jeszcze bardziej szkodliwe niż sam cukier. Ich nadmiar w organizmie może powodować coraz większą chęć na słodki smak, a co za tym idzie – uzależniać. Słodziki źle wpływają na metabolizm, co w efekcie prowadzi do nadwagi i szeregu innych groźnych chorób.
Jeśli masz możliwość - kupuj warzywa ze sprawdzonych źródeł. Te dostępne w supermarketach zazwyczaj zawierają ogromne ilości szkodliwych dla ludzi pestycydów - szczególnie dużo jest ich w ziemniakach. Chemiczne środki ochrony roślin negatywnie wpływają na układ nerwowy, a także mogą przyczyniać się do chorób układu krążenia i niepłodności. Jeśli nie masz możliwości zakupienia warzyw z ekologicznych upraw to pamiętaj, by przed ugotowaniem starannie je umyć.
Jeśli masz możliwość - kupuj warzywa ze sprawdzonych źródeł. Te dostępne w supermarketach zazwyczaj zawierają ogromne ilości szkodliwych dla ludzi pestycydów - szczególnie dużo jest ich w ziemniakach. Chemiczne środki ochrony roślin negatywnie wpływają na układ nerwowy, a także mogą przyczyniać się do chorób układu krążenia i niepłodności. Jeśli nie masz możliwości zakupienia warzyw z ekologicznych upraw to pamiętaj, by przed ugotowaniem starannie je umyć.
Jednym z najgorszych produktów jakie często spożywamy jest również izolat białka sojowego, obecny m.in. w mleku sojowym czy tofu. To produkt często modyfikowany i pozbawiony właściwości odżywczych, z których słynie soja. Badania wykazały, że spożywanie izolatu białka sojowego może być przyczyną alergii czy też problemów z tarczycą. Jeśli kupujesz produkty sojowe upewnij się, że pochodzą z upraw ekologicznych.
Jednym z najgorszych produktów jakie często spożywamy jest również izolat białka sojowego, obecny m.in. w mleku sojowym czy tofu. To produkt często modyfikowany i pozbawiony właściwości odżywczych, z których słynie soja. Badania wykazały, że spożywanie izolatu białka sojowego może być przyczyną alergii czy też problemów z tarczycą. Jeśli kupujesz produkty sojowe upewnij się, że pochodzą z upraw ekologicznych.
Kolejnym produktem, którego powinniśmy unikać jest popularny ostatnimi czasy popcorn z mikrofalówki. Badania dowiodły, że jedno opakowanie tej smacznej przekąski zawiera kwas perfluorooktanowy – substancję silnie toksyczną i rakotwórczą.
Kolejnym produktem, którego powinniśmy unikać jest popularny ostatnimi czasy popcorn z mikrofalówki. Badania dowiodły, że jedno opakowanie tej smacznej przekąski zawiera kwas perfluorooktanowy – substancję silnie toksyczną i rakotwórczą. 123RF/PICSEL
Ciągle ogromna grupa ludzi tkwi też w błędnym założeniu, że mięso jest produktem najbardziej odżywczym i niezbędnym pożywieniem. Owszem, jest źródłem pełnowartościowego białka i cennych pierwiastków, jednak jemy go stanowczo za dużo. Zamiast spożywać go codziennie ograniczmy się do 2-4 posiłków mięsnych tygodniowo. Z naszych lodówek powinny natomiast zniknąć wędliny, parówki i kiełbasy, gdyż regularne ich spożywanie może wywoływać nowotwory.
Ciągle ogromna grupa ludzi tkwi też w błędnym założeniu, że mięso jest produktem najbardziej odżywczym i niezbędnym pożywieniem. Owszem, jest źródłem pełnowartościowego białka i cennych pierwiastków, jednak jemy go stanowczo za dużo. Zamiast spożywać go codziennie ograniczmy się do 2-4 posiłków mięsnych tygodniowo. Z naszych lodówek powinny natomiast zniknąć wędliny, parówki i kiełbasy, gdyż regularne ich spożywanie może wywoływać nowotwory.
Oleje pozyskiwane z roślin są zdrowe i niezbędne, jednak spożywane w dużych ilościach mogą prowadzić do powstawania stanów zapalnych. W diecie powinna zostać zachowana równowaga, a stosunek kwasów omega-3 do omega-6 winien wynosić 1:1. Często nieświadomie zaburzamy te proporcje, podwyższając normy nawet na 15:1.
Oleje pozyskiwane z roślin są zdrowe i niezbędne, jednak spożywane w dużych ilościach mogą prowadzić do powstawania stanów zapalnych. W diecie powinna zostać zachowana równowaga, a stosunek kwasów omega-3 do omega-6 winien wynosić 1:1. Często nieświadomie zaburzamy te proporcje, podwyższając normy nawet na 15:1.
Margaryna jest używana rzadziej niż przed laty, jednak nadal chętnie po nią sięgamy. Zawarte w margarynie oleje roślinne są przetworzone w wysokich temperaturach. Takie działanie zdaniem wielu ekspertów żywieniowych może prowadzić do problemów z sercem. Ponadto, w jej składzie znajdują się też tłuszcze trans mogące zaburzać gospodarkę hormonalną, a także przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych.
Margaryna jest używana rzadziej niż przed laty, jednak nadal chętnie po nią sięgamy. Zawarte w margarynie oleje roślinne są przetworzone w wysokich temperaturach. Takie działanie zdaniem wielu ekspertów żywieniowych może prowadzić do problemów z sercem. Ponadto, w jej składzie znajdują się też tłuszcze trans mogące zaburzać gospodarkę hormonalną, a także przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?