Trujące substancje w pestkach owoców. Których unikać?
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że spożywanie owoców jest zdrowe. Są źródłem niezbędnych witamin i mikroelementów, zatem muszą koniecznie znaleźć się w codziennej diecie. Spożywając je, pozbywamy się niejadalnych albo nielubianych części – skórek, szypułek i pestek. Niektóre z tych części, o dziwo, zawierają sporo wartości odżywczych, a inne są wręcz szkodliwe. Jakie trujące substancje znajdują się w pestkach owoców? Których unikać? Dowiesz się z artykułu.
Pestki są częścią owocu, z którego wyrośnie nowa roślina. Aby przetrwać i dać nowe życie, musiały wyrobić w sobie mechanizm, który będzie powodował, że szkodniki nie będą ich rozgryzały, a tym samym będą mogły wyrosnąć. Najczęściej jest to wytwarzanie trującej substancji – amigdaliny.
Amigdalina
Amigdalina inaczej nazywana witaminą B17 to substancja, która naturalnie występuje w pestkach owoców. Powoduje, że nasiona zawierają charakterystyczny gorzki, delikatnie migdałowy smak. W latach 20. XX wieku przeprowadzono badania nad amigdaliną i jej antynowotworowymi właściwościami, które nie dały jednoznacznych wyników. Za to pewnym jest, że pod wpływem jej trawienia w żołądku, wydziela się cyjanowodór, który jest silnie trujący. W mniejszych dawkach wywołuje wymioty, nudności, bóle głowy i osłabienie, a w większych dawkach nawet śmierć.
Jabłek
Malutkie pestki jabłek są źródłem jodu – zjedzenie kilku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Ale prócz niego znajduje się w nich też amigdalina i cyjanek, które w procesie trawienia wydzielają niebezpieczny cyjanowodór. Wiadomo, że przypadkowe albo celowe zjedzenie kilku pestek nie wyrządzi organizmowi krzywdy – śmiertelną dawką w przypadku jabłek jest kilkaset sztuk.
Moreli, śliwek i brzoskwiń
Wiele dyskusji wzbudza amigdalina i jej antynowotworowe właściwości, jednakże niektórzy spożywają pestki moreli i śliwek w całości albo ich wnętrze. By cyjanowodór nie spowodował spustoszenia w organizmie zaleca się spożywanie jedynie 2 dziennie. Jadalną częścią jest bielmo i zarodek, schowane w środku nasiona.
Arbuza
Soczysty i słodki owoc, który świetnie gasi pragnienie podczas letnich upałów. W miąższu jednego owocu może znajdować się nawet kilkadziesiąt pestek, które trzeba żmudnie wyciągać. Może nie każdemu ich smak przypadnie do gustu, ale w środku małych czarnych nasion znajdują się dobroczynne kwasy omega-6 oraz pierwiastki: magnez, miedź, cynk i żelazo.
Awokado
Niektórzy pestkę po zjedzonym awokado wyrzucają, inni starają się ją ukorzenić, by wyrosło małe drzewko. Jednak nie każdy wie, że pestkę awokado można zjeść. Oczywiście, rozgryzienie jej może być nie lada wyczynem, dlatego umytą i wysuszoną lepiej zmielić lub zetrzeć na tarce. Zawiera ona antyoksydanty, błonnik i luteinę.