Trzustka: Jak oczyścić ją w naturalny sposób?
Trzustka to narząd, o którym dość często zapominamy. Odpowiada między innymi za produkcję hormonów oraz enzymów trawiennych niezbędnych w procesie przemian tłuszczów, białek i węglowodanów. Chora trzustka początkowo może nie dawać jawnych objawów. Warto jednak zadbać o ten gruczoł, ponieważ jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Jak zregenerować trzustkę i oczyścić ją z toksyn? Oto 5 naturalnych sposobów!
Trzustka to mały, ale niezwykle istotny narząd w naszym organizmie. Znajduje się w górnej części jamy brzusznej, pomiędzy kręgosłupem a żołądkiem i stanowi jedynie 0,1 proc. masy ciała. Trzustka spełnia dwie podstawowe funkcje: wewnątrz- i zewnątrzwydzielniczą. Funkcja wewnątrzwydzielnicza, inaczej endokrynna, polega na produkcji hormonów, głównie insuliny i glukagonu, które odpowiadają za regulację poziomu cukru we krwi. Część zewnątrzwydzielnicza trzustki jest z kolei czynnością przewodu pokarmowego - organ ten produkuje enzymy umożliwiające trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów.
Niestety problemy z trzustką stają się coraz powszechniejsze. Nagromadzenie toksyn w organizmie sprawia, że nie może pracować prawidłowo. Choroby trzustki mogą mieć charakter ostry lub przewlekły. Zaburzenie produkcji enzymów trawiennych, mogą wywoływać szereg dolegliwości żołądkowych, które objawiają się wymiotami, biegunką, gorączką i bólem brzucha. Często powikłaniami przewlekłego zapalenia są rak trzustki i cukrzyca.
Czynnikami zwiększającymi ryzyko chorób trzustki są m.in.: nadmierne spożywanie alkoholu, palenie tytoniu oraz dieta obfitująca w tłuste i smażone potrawy. Nie wiesz, jak dbać o trzustkę, żeby zapobiec poważnym jej schorzeniom? Poznaj naturalne sposoby na oczyszczenie tego narządu ze złogów i toksyn!
Zielona herbata jest nieocenionym źródłem antyoksydantów. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców z Uniwersytetu w Baltimore wynika, że regularne picie tego napoju wzmacnia zdrowie trzustki, a także pomaga ją chronić przed możliwym wystąpieniem nowotworu. Sekret tkwi w zawartości galusanu epigallokatechiny (EGCG), czyli składnika, który jest odpowiedzialny za niszczenie komórek nowotworowych.
Zielona herbata zawiera dużą ilość cennych witamin takich jak C, P, A, E, K, witaminy z grupy B, a także mikro i makroelementy, m.in. fluor, żelazo, wapń, potas i cynk. Jest to napój, który świetnie działa na podrażnienie trzustki - nie tylko pomoże zwalczyć stany zapalne, lecz także poprawi funkcjonowanie organu, dzięki wysokiej zawartości katechinów. Z tego powodu zaleca się pić minimum jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie.
Czytaj również: Lecznicze napoje na pasożyty jelit
Ostropest plamisty uznawany jest za jedną z najważniejszych roślin o właściwościach leczniczych. Działa nie tylko przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, lecz także pomaga w oczyszczeniu całego organizmu. Ostropest zawiera sylimarynę, czyli flawonolignan, który jest pomocny w oczyszczaniu z toksyn zarówno trzustki, jak i wątroby.
Przygotowanie naparu z ostropestu plamistego jest bardzo proste. Wystarczy do wrzącej wody wrzucić jedną łyżeczkę nasion i poczekać na zaparzenie. Tak przygotowany napar zaleca się pić po każdym posiłku, przez minimum 2 tygodnie.
Sprawdź także: Woda z cytryną na czczo. Dlaczego warto ją pić?
Aromatyczny napar z rozmarynu i szałwii wspomaga pracę trzustki. Rozmaryn ma właściwości przeciwzapalne, a także pomaga usunąć toksyny nagromadzone w trzustce. Liście szałwii z kolei zawierają flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, naturalny antybiotyk salwin oraz inne witaminy, które pobudzają wydzielanie enzymów i hormonów przez trzustkę. Ponadto ten ziołowy napój nie tylko działa ochronnie na narządy wewnętrzne, ale także pomaga w zrelaksowaniu mięśni i przyczynia się do dobrego snu.
Napar z rozmarynu i szałwii z łatwością można przygotować w domu. Wystarczy jedną gałązkę rozmarynu i pięć liści szałwii wrzucić do wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawiamy, czekamy, aż się zaparzy i wystygnie. Napar pijemy z niewielką ilością miodu. Napój zaleca się przyjmować raz dziennie, po kolacji.
Połączenie tych dwóch roślin leczniczych działa pozytywnie na funkcjonowanie trzustki. Dzięki zawartości molekuły, która reguluje stężenie glukozy we krwi, korzeń lukrecji jest silnym środkiem przeciwzapalnym, może zmniejszyć ból i obrzęk. Babka lancetowata z kolei wykazuje właściwości lecznicze, które pomagają w walce z toksynami w trzustce.
Do przygotowania ziołowego naparu potrzebujemy kilku korzeni lukrecji, łyżki babki lancetowatej oraz szklankę wody. Mieszankę ziół zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Tak przygotowany napój pijemy po jednym z posiłków.
Napar z ziela babki lancetowatej i lukrecji pomoże oczyścić trzustkę z zalegających w niej toksyn, a także działa na nią ochronnie.
Ten detoksykujący napój świetnie nadaje się do regeneracji i poprawy funkcjonowania trzustki. Imbir ma szerokie zastosowanie w medycynie tradycyjnej, ponieważ wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwbakteryjne. Ostatnio naukowcy odkryli, że związki fenolowe obecne w tej przyprawie mają właściwości antynowotworowe.
Picie napoju z imbiru i mniszku lekarskiego pomaga regulować procesy zapalne, minimalizuje negatywne skutki wolnych rodników i zmniejsza tym samym możliwość zachorowania na choroby nowotworowe.
Do przygotowania napoju łyżeczkę startego kłącza imbiru i łyżkę mniszka lekarskiego zalewami dwoma szklankami gorącej wody w garnku. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wyłączamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy do ostudzenia. Napój z imbiru i mniszku lekarskiego pijemy rano przed śniadaniem i ponownie w ciągu dnia. Kurację prowadzimy przez 15 kolejnych dni, robimy 15-dniową przerwę, a następnie znowu kontynuujemy.
Czytaj również: Dlaczego warto jeść makrelę?