Reklama

Trzy cenne informacje na temat roli białka w jadłospisie

Niezależnie od postanowień noworocznych dotyczących odżywiania i aktywności fizycznej, zawsze warto dysponować wiedzą, która pozwoli zrozumieć procesy zachodzące w naszym organizmie.

1. Po powrocie z siłowni masa mięśniowa... spada

W naszym organizmie wyróżniamy trzy typy mięśni: sercowy, gładki (z którego zbudowane są narządy wewnętrzne) oraz szkieletowy. Ostatni z nich jest w większości zbudowany z białka i jest odpowiedzialny za poruszanie się. W trakcie aktywności fizycznej, w wyniku tzw. procesu katabolizmu, włókna mięśni szkieletowych rozpadają się. W rezultacie po wysiłku fizycznym (np. po wizycie na siłowni) waga masy mięśniowej nie wzrasta, ale przeciwnie: nieznacznie się obniża.

Masa mięśniowa przyrasta podczas procesu anabolizmu, czyli regeneracji. Strawione przez organizm proteiny są rozkładane na aminokwasy, będące dla mięśni budulcem do tworzenia nowego białka.

Reklama

2. Kilka porcji białka dziennie

Mężczyźni powinni spożywać 56 g białka dziennie, a kobiety - 46 g. Wartości te dotyczą jednak osób prowadzących siedzący tryb życia; im bardziej jesteśmy aktywni fizycznie, tym większe jest zapotrzebowanie organizmu na białko. Szacuje się, że osoby uprawiające sport powinny spożywać dwa razy więcej białka, czyli ok. 1,8 g na kilogram masy ciała (na dobę).

Trzeba przy tym pamiętać, aby porcja białka w jednym posiłku nie przekraczała 20 g, jego nadmiar może bowiem przekształcić się w tłuszcz. Tego cennego składnika powinniśmy sobie dostarczać przez cały dzień. Dla przykładu jedno opakowanie przekąski np. Chicks&Sport zawiera 39 g filetu z piersi kurczaka; dostarcza ono 80 kcal i 17 g czystego białka.

3. Źródła białka

Niektóre ze wspomnianych wcześniej aminokwasów nasz organizm wytwarza samodzielnie, inne  musimy mu dostarczyć z zewnątrz. Tę potrzebę zaspokaja tzw. białko kompletne, które zawiera wszystkie dziewięć brakujących aminokwasów. Znajdziemy je np. w jajach, nabiale i mięsie.

Wiedzą na temat dobrych praktyk w spożywaniu białka dzieli się laureat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie" - firma MERZDORF Fine Food Sp. z o.o. Pod tym tajemniczo brzmiącym określeniem skrywa się przedwojenna nazwa miejscowości Marciszów (woj. dolnośląskie), w której zlokalizowany jest zakład produkcyjny spółki.

Firma oferuje przekąski marki Chicks&Fun oraz Chicks&Sport, przygotowywane ze specjalnie wyselekcjonowanego filetu piersi z kurczaka. Przysmak powstaje z mięsa wędzonego zimnym dymem. Dojrzewanie trwa ok. 5 tygodni; w tym czasie woda zostaje poddana redukcji, co skutkuje 50-procentową utratą wagi (do przygotowania 100 g końcowego produktu potrzeba 200 g filetu z kurczaka).

Stosowanie tej techniki wpływa nie tylko na smak i zapach mięsa, ale także pozwala - bez konieczności korzystania ze sztucznych dodatków - wydłużyć jego trwałość.



 


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy