Reklama

Trzy przepisy na nalewki z chrzanu

Chrzan, choć przez wielu niedoceniany, może przyczynić się do poprawy naszego stanu zdrowia. Przynosi ulgę w bólach reumatycznych, podnosi odporność, łagodzi niestrawność, wspomaga pracę wątroby. Zaleca się stosować go w postaci domowej roboty nalewek. Poniżej znajdziesz przepisy na trzy z nich.

Nalewka z chrzanu do nacierania


Utrzyj duży korzeń chrzanu i zalej szklanką wódki. Odstaw na dobę pod przykryciem. Nacieraj bolące miejsca dwa razy dziennie przy dolegliwościach reumatycznych, bólach mięśni lub stawów.Piwo z pączkami sosny i chrzanem



Utrzyj 60 g chrzanu i kilka pączków sosnowych, zalej 1 litrem ciemnego piwa i odstaw na 48 godzin. Przecedź i pij filiżankę dziennie. Wspomaga odporność.Wino chrzanowe

Świeżo utarty korzeń chrzanu zalej 0,5 litra białego wina gronowego. Zakorkuj i postaw w chłodnym miejscu na kilka dni. Przy niestrawności, kłopotach z wątrobą, a także nerwicy żołądka zażywaj 2-3 razy dziennie łyżkę przed jedzeniem.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy