Trzy rośliny, które warto jeść, gdy brakuje wapnia

Nabiał to nie jedyne źródło tego pierwiastka. Wapń znajduje się także w roślinach, jest równie wysokiej jakości, a organizm łatwo go przyswaja.

Mak

Reklama

Chroni kości. Zawiera dużo wapnia (w dwóch łyżkach jest go tyle, ile w szklance mleka) i fosforu. Powinny go jeść wszystkie panie w średnim wieku oraz osoby będące na długotrwałej diecie eliminacyjnej.

Pomaga zasnąć. Uspokaja, a dzięki dużej zawartości wapnia łagodzi skurcze mięśni.

Jak go jeść: Dodaj do zrobionej w domu mieszanki płatków śniadaniowych, tzw. granoli. Słodzona miodem jest zdrowsza od kupnych płatków. Jedz z owocami i nabiałem.

Domowa granola

Składniki

  • po 1/2 szklanki płatków owsianych, żytnich i otrąb owsianych
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki słonecznika
  • po 3 łyżeczki wiórków kokosowych i siemienia lnianego
  • po garści małych rodzynek i żurawiny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • mała szczypta soli

Suche składniki połącz w dużej misce. Dodaj miód i starannie wymieszaj. Mieszankę rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w 150 st. C przez 25 minut, mieszając kilka razy. Trzymaj w szczelnym słoiku. Granolę podawaj z jogurtem lub z mlekiem.

Fasola

Chroni przed osteoporozą. W suchych ziarnach jest m.in. dużo wapnia i fosforu. Jeśli chcesz je zachować, mocz fasolę przez kilka godzin i gotuj bez soli w świeżej wodzie.

Pomaga obniżyć ciśnienie. Poza wapniem ma także witaminę C. Oba składniki pomagają obniżyć ciśnienie krwi i pozbyć się złego cholesterolu.

Jak ją jeść: W postaci pasty do kanapek lub pasztetu z majerankiem i gałką, które ułatwiają trawienie i zapobiegają wzdęciom.

Pasztet w słoiku

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej białej fasolki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • po 1 łyżeczce majeranku i lubczyku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • olej

Zeszklij pokrojoną cebulę i obrane jabłka. Wymieszaj je z fasolą, płatkami i resztą przypraw. Zmiksuj na gładką masę. Słoik wysmaruj olejem, nałóż masę. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C. Wyjmij i gorący zakręć świeżo wyparzoną nakrętką. Przechowuj w chłodnym miejscu do 3 miesięcy.

Natka pietruszki

Wzmacnia naczynia krwionośne. Ponieważ zawiera sporo wapnia, żelaza, witaminy C. Zapobiega też anemii.

Wspomaga serce. Co zawdzięcza zarówno wapniowi, jak i antyoksydantom. Ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca lub jego niedoczynności. Do gorących dań dodawaj ją na końcu, by nie stracić dobroczynnych składników.

Jak ją jeść: Aby skorzystać z bogactwa witamin i mikroelementów, należałoby jeść natkę w dużej ilości. Najlepiej zrobić z niej pastę pesto, którą można podać z makaronem lub smarować nią pieczywo.

Zielone pesto

Składniki

  • 1 duży pęczek natki
  • 1 łyżka orzechów piniowych lub ziemnych niesolonych
  • 4-5 łyżek startego sera typu parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Natkę umyj i dokładnie osusz. Obetnij same listki. Orzechy upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę. Do blendera wrzuć natkę, orzechy, ser, czosnek i łyżkę oliwy. Zmiksuj, wlewając powoli resztę oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Trzymaj w lodówce przez 4-5 dni.

Co wspomaga wchłanianie wapnia

Dorośli potrzebują 1000-1200 mg wapnia na dobę. Jest niezbędny do krzepnięcia krwi, działania enzymów, produkcji hormonów, skurczu i rozkurczu mięśni. Pomaga także zapobiegać nadciśnieniu.

Jego wchłanianie ułatwiają:

- Witamina D3 - jest konieczna, by organizm mógł wchłonąć wapń z pożywienia. Znajdziesz ją m.in. podczas 15-20 minut spaceru w słoneczny dzień, w rybach morskich, jajkach, olejach roślinnych.

- Fosfor - razem z wapniem bierze udział w mineralizacji kości, obu powinno się dostarczać tyle samo. Znajdziesz go m.in. w pietruszce, rodzynkach, żółtku, pieczarkach.

- Tłuszcze - w diecie nie powinno ich zabraknąć, ale zamiast tłuszczy nasyconych (są w m.in. tłustym nabiale, kupnych wypiekach) jedz zdrowe, są m.in.: w oliwie, pestkach słonecznika, orzechach.

- Białka - znajdują się w mięsie, ale też w rybach, fasoli, orzechach, nabiale.

Po czym rozpoznać niedobór wapnia

Pierwszym sygnałem są skurcze mięśni, bóle w stawach i drętwienie kończyn. Złamanie lub pęknięcie kości po 50. roku życia może świadczyć o postępującej osteoporozie (warto zrobić badanie gęstości kości, tzw. densytometrię).

Słabo wyczuwalne tętno, duszności, kołatanie serca mogą świadczyć o jego niewydolności lub zaburzeniach rytmu. Spowodowane mogą być niedoborem wapnia na skutek zaburzenia równowagi hormonalnej.

Trudności w chodzeniu, zaburzenia równowagi, stany lękowe mogą wskazywać na bardzo poważny ubytek wapnia w organizmie i należy zgłosić się do lekarza.

Uwaga! Jeśli odczuwasz bolesne i długotrwałe skurcze mięśni oraz często masz uczucie mrowienia w opuszkach palców rąk i wokół ust, może to świadczyć o tężyczce (chorobie spowodowanej brakiem wapnia w surowicy krwi). To choroba, która wymaga leczenia szpitalnego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje