Trzy rośliny, które warto jeść, gdy brakuje wapnia
Nabiał to nie jedyne źródło tego pierwiastka. Wapń znajduje się także w roślinach, jest równie wysokiej jakości, a organizm łatwo go przyswaja.
Mak
Chroni kości. Zawiera dużo wapnia (w dwóch łyżkach jest go tyle, ile w szklance mleka) i fosforu. Powinny go jeść wszystkie panie w średnim wieku oraz osoby będące na długotrwałej diecie eliminacyjnej.
Pomaga zasnąć. Uspokaja, a dzięki dużej zawartości wapnia łagodzi skurcze mięśni.
Jak go jeść: Dodaj do zrobionej w domu mieszanki płatków śniadaniowych, tzw. granoli. Słodzona miodem jest zdrowsza od kupnych płatków. Jedz z owocami i nabiałem.
Domowa granola
Suche składniki połącz w dużej misce. Dodaj miód i starannie wymieszaj. Mieszankę rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w 150 st. C przez 25 minut, mieszając kilka razy. Trzymaj w szczelnym słoiku. Granolę podawaj z jogurtem lub z mlekiem.
Fasola
Chroni przed osteoporozą. W suchych ziarnach jest m.in. dużo wapnia i fosforu. Jeśli chcesz je zachować, mocz fasolę przez kilka godzin i gotuj bez soli w świeżej wodzie.
Pomaga obniżyć ciśnienie. Poza wapniem ma także witaminę C. Oba składniki pomagają obniżyć ciśnienie krwi i pozbyć się złego cholesterolu.
Jak ją jeść: W postaci pasty do kanapek lub pasztetu z majerankiem i gałką, które ułatwiają trawienie i zapobiegają wzdęciom.
Pasztet w słoiku
Zeszklij pokrojoną cebulę i obrane jabłka. Wymieszaj je z fasolą, płatkami i resztą przypraw. Zmiksuj na gładką masę. Słoik wysmaruj olejem, nałóż masę. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C. Wyjmij i gorący zakręć świeżo wyparzoną nakrętką. Przechowuj w chłodnym miejscu do 3 miesięcy.
Natka pietruszki
Wzmacnia naczynia krwionośne. Ponieważ zawiera sporo wapnia, żelaza, witaminy C. Zapobiega też anemii.
Wspomaga serce. Co zawdzięcza zarówno wapniowi, jak i antyoksydantom. Ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca lub jego niedoczynności. Do gorących dań dodawaj ją na końcu, by nie stracić dobroczynnych składników.
Jak ją jeść: Aby skorzystać z bogactwa witamin i mikroelementów, należałoby jeść natkę w dużej ilości. Najlepiej zrobić z niej pastę pesto, którą można podać z makaronem lub smarować nią pieczywo.
Zielone pesto
Natkę umyj i dokładnie osusz. Obetnij same listki. Orzechy upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę. Do blendera wrzuć natkę, orzechy, ser, czosnek i łyżkę oliwy. Zmiksuj, wlewając powoli resztę oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Trzymaj w lodówce przez 4-5 dni.
Co wspomaga wchłanianie wapnia
Dorośli potrzebują 1000-1200 mg wapnia na dobę. Jest niezbędny do krzepnięcia krwi, działania enzymów, produkcji hormonów, skurczu i rozkurczu mięśni. Pomaga także zapobiegać nadciśnieniu.
Jego wchłanianie ułatwiają:
- Witamina D3 - jest konieczna, by organizm mógł wchłonąć wapń z pożywienia. Znajdziesz ją m.in. podczas 15-20 minut spaceru w słoneczny dzień, w rybach morskich, jajkach, olejach roślinnych.
- Fosfor - razem z wapniem bierze udział w mineralizacji kości, obu powinno się dostarczać tyle samo. Znajdziesz go m.in. w pietruszce, rodzynkach, żółtku, pieczarkach.
- Tłuszcze - w diecie nie powinno ich zabraknąć, ale zamiast tłuszczy nasyconych (są w m.in. tłustym nabiale, kupnych wypiekach) jedz zdrowe, są m.in.: w oliwie, pestkach słonecznika, orzechach.
- Białka - znajdują się w mięsie, ale też w rybach, fasoli, orzechach, nabiale.
Po czym rozpoznać niedobór wapnia
Pierwszym sygnałem są skurcze mięśni, bóle w stawach i drętwienie kończyn. Złamanie lub pęknięcie kości po 50. roku życia może świadczyć o postępującej osteoporozie (warto zrobić badanie gęstości kości, tzw. densytometrię).
Słabo wyczuwalne tętno, duszności, kołatanie serca mogą świadczyć o jego niewydolności lub zaburzeniach rytmu. Spowodowane mogą być niedoborem wapnia na skutek zaburzenia równowagi hormonalnej.
Trudności w chodzeniu, zaburzenia równowagi, stany lękowe mogą wskazywać na bardzo poważny ubytek wapnia w organizmie i należy zgłosić się do lekarza.
Uwaga! Jeśli odczuwasz bolesne i długotrwałe skurcze mięśni oraz często masz uczucie mrowienia w opuszkach palców rąk i wokół ust, może to świadczyć o tężyczce (chorobie spowodowanej brakiem wapnia w surowicy krwi). To choroba, która wymaga leczenia szpitalnego!