Trzy wyjątkowe przyprawy
Mało kto wie, że przyprawy przyspieszają metabolizm. Warto sięgać po nie w codziennej diecie.
Kurkuma obfituje w przeciwutleniacze i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Badania naukowe dowodzą, że kurkuma zmniejsza przyrost masy ciała i hamuje wzrost tkanki tłuszczowej.
Z kolei bazylia wspiera procesy trawienne i ułatwia przyswajanie pokarmu. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi stres, działa przeciwskurczowo i rozluźnia jelita. Przyspiesza ponadto trawienie białek i tłuszczów. Łagodzi niestrawność i związany z nią ból głowy.
Warto sięgnąć po kardamon - działa rozgrzewająco i poprawia trawienie. Wyjątkowo skutecznie spala komórki tkanki tłuszczowej. Zapobiega też powstawaniu gazów i przedłuża uczucie sytości po posiłku.
***Zobacz także***