Tuńczyk: Nie dla każdego

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Ryby są zdrowe. Zawierają nie tylko sporo niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków, ale też kwasy tłuszczowe i witaminę D. Z jej niedoborem będzie się musiała borykać większość Polaków, bo sytuacja spowodowana przymusową kwarantanną sprawia, że nie możemy czerpać jej ze słońca.

Jesteś w ciąży? Zrezygnuj z tuńczyka
Jesteś w ciąży? Zrezygnuj z tuńczyka 123RF/PICSEL

By skorzystać jak najwięcej z właściwości ryb, sięgajmy po te, które są dla nas najlepsze.

Nie dla każdego

Tuńczyk dostarcza witaminy D i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Gromadzi jednak metale ciężkie, dlatego warto jeść go nie częściej niż raz w tygodniu. Nie zaleca się spożywania tuńczyka kobietom w ciąży i małym dzieciom. 

Dobre szprotki i sardynki

Z wyglądu niepozorne, a jednak są dużym wsparciem dla organizmu. Oprócz kwasów omega- 3 i witamin, zawierają wapń i fosfor - pierwiastki niezbędne do budowy kości. Te małe rybki warto jeść razem z kręgosłupem i ośćmi.

Wartościowy pstrąg

Tylko 150 g pstrąga wystarczy, aby zapewnić sobie dzienną dawkę kwasów omega-3. Największe stężenie tych kwasów jest w tkankach zimnolubnych, słonowodnych ryb drapieżnych, do których należy pstrąg.

Sięgajmy po zdrowe ryby zwłaszcza teraz, gdy ze względu na izolację spowodowaną epidemią koronawirusa, nie możemy cieszyć się codziennym słońcem, a wraz z nim dawką witaminy D. Jej niedobór skutkuje poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Oprócz chorób związanych z kośćmi, takich jak krzywica czy osteoporoza, brak witaminy D w organizmie przyczynia się do otyłości, problemów z krążeniem, cukrzycy, a także jest związany z rozwojem chorób autoimmunologicznych.

***Zobacz także***

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Jak zrobić sałatkę z kaszą kuskus i tuńczykiem
      Jak zrobić sałatkę z kaszą kuskus i tuńczykiemInteria Kulinaria
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na