Uniwersalna cytryna
Jej zapach odświeża, smak stawia na nogi. Można wykorzystać owoc cytryny na wiele sposobów. Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia.
Trudno zliczyć wszystkie zastosowania cytryny w jadłospisie.
Wykorzystamy ją w upalne dni do zrobienia lemoniady, lodów, cytrynowych tart i wymyślnych deserów.
Może być dodatkiem do owoców morza, mięs, ratunkiem dla mało soczystych surówek, składnikiem świeżo wyciskanych soków warzywno-owocowych.
Korzyści zdrowotne
Atutem cytryny jest obecna w niej rutyna, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega utracie niezwykle ulotnej witaminy C.
Obok królowej witamin, z cytryny pozyskamy również witaminy: B1, B2, B6, niacynę, kwas foliowy i dwa silne przeciwutleniacze w postaci witamin A i E.
Cytryna jest też skarbnicą cennych dla zdrowia składników mineralnych na czele z potasem, wapniem, fosforem, magnezem, sodem i żelazem. Owoc jest źródłem węglowodanów oraz błonnika.