Reklama

Uniwersalna cytryna

Jej zapach odświeża, smak stawia na nogi. Można wykorzystać owoc cytryny na wiele sposobów. Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia.

Trudno zliczyć wszystkie zastosowania cytryny w jadłospisie.

Wykorzystamy ją w upalne dni do zrobienia lemoniady, lodów, cytrynowych tart i wymyślnych deserów.

Może być dodatkiem do owoców morza, mięs, ratunkiem dla mało soczystych surówek, składnikiem świeżo wyciskanych soków warzywno-owocowych.

Korzyści zdrowotne

Atutem cytryny jest obecna w niej rutyna, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega utracie niezwykle ulotnej witaminy C.

Obok królowej witamin, z cytryny pozyskamy również witaminy: B1, B2, B6, niacynę, kwas foliowy i dwa silne przeciwutleniacze w postaci witamin A i E.

Reklama

Cytryna jest też skarbnicą cennych dla zdrowia składników mineralnych na czele z potasem, wapniem, fosforem, magnezem, sodem  i żelazem. Owoc jest źródłem węglowodanów oraz błonnika. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cytryna
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy