Reklama

Reklama

Ustalono, kto nigdy nie powinien jeść czosnku. Tak wykończysz wątrobę

Czosnek to warzywo o niezwykłych właściwościach i wszechstronnym działaniu. Mimo że jest zalecany w codziennej diecie dorosłych i dzieci, należy zachować ostrożność podczas włączania go do codziennego jadłospisu. Mało kto wie, że czosnku nie powinno łączyć się z niektórymi lekami. Skutki mogą być fatalne!

Zachowaj ostrożność podczas przyjmowania leków

Od dawna wiele mówi się o tym, aby dokładnie czytać ulotki leków i stosować się do zaleceń wskazanych przez producentów. Pod uwagę należy brać nie tylko konkretne schorzenia, stan ciąży, laktacji, zażywanie innych leków czy suplementów, ale również jednoczesnego spożywania niektórych ziół czy roślin. Mimo iż w pojedynkę są one niezwykle zdrowe, w połączeniu z pewnymi preparatami mogą przynieść fatalne skutki zdrowotne. W razie jakichkolwiek wątpliwości, zawsze warto więc zaczerpnąć porady lekarza.

Tego nigdy nie łącz z czosnkiem!

Jednym z cennych warzyw należących do grupy takich produktów jest czosnek. Niezwykle zdrowy, o właściwościach antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Czosnek uznaje się za naturalny antybiotyk, ponadto pomaga leczyć przeziębienie i wzmacnia odporność. 

Reklama

Nie każdy jednak może na co dzień korzystać z jego dobroczynnych właściwości. W połączeniu z pewnymi lekami wywołuje niekiedy niepożądane reakcje w organizmie. Chodzi m.in. o niesteroidowe leki przeciwzapalne, zawierające w składzie paracetamol. Eksperci podają, że taka mieszanka składników wpływa niekorzystnie na pracę wątroby, przez co narząd jest narażony na uszkodzenia.

Czytaj również: Czego nie wiedziałeś o leczniczej mocy czosnku? Kolor i obróbka mają znaczenie

Ponadto zaleca się także, aby zrezygnować z jedzenia czosnku podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych. Ten duet również bywa niebezpieczny, ponieważ może wywoływać niepożądane krwawienia w  organizmie.

Ilość dziennie spożywanego czosnku powinny także kontrolować osoby przyjmujących leki hipoglikemiczne. Warzywo to zawiera bowiem związki, które obniżają stężenie glukozy we krwi. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czosnek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy