Wakacyjne choroby
Zatrucia pokarmowe, zakażenia bakteriami przy kontakcie ze zwierzętami i owadami oraz choroby przenoszone drogą płciową - to najistotniejsze zagrożenia podczas urlopu.
Jak podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny, aby skutecznie zapobiegać zakażeniom należy przede wszystkim przestrzegać podstawowych zasad higieny.
Chodzi zwłaszcza o mycie rąk przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania, przed każdym spożyciem posiłku i każdorazowo po wyjściu z toalety.
Trzeba też dokładnie myć przedmioty służące do przygotowywania żywności i chronić kuchnię przed owadami i innymi zwierzętami; podczas przygotowywania oddzielać surowe mięso, drób od gotowej do spożycia żywności. Służby sanitarne przypominają również o konieczności systematycznego odrobaczania psów i mycia rąk po kontakcie ze zwierzętami.
Uważaj na te produkty!
Należy unikać spożywania żywności - zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego - o której wiadomo, że była przechowywana w niewłaściwych warunkach termicznych (np. surowe, półsurowe mięso, np. "tatar", produkty na bazie surowych jaj - jak krem w ciastach, produkty mleczne, np. bita śmietana). Nie pijmy też surowego mleka lub wody wątpliwej jakości, z nieznanego źródła, nieświeżej.
Wskazane jest też dokładne mycie owoców leśnych przed spożyciem (szczególnie jagód i nisko rosnących owoców, które mogą być zanieczyszczone odchodami lisa, co może wywołać zakażenie bąblowicą).
Co może ci grozić?
Do najczęstszych chorób, który występowania nasila się latem, należy salmoneloza. Zakażenie może przybierać różne postacie kliniczne w zależności od właściwości zarazka i dawki zakażającej oraz stanu odporności. U zdrowych osób zakażenie małą dawką może przebiegać bezobjawowo.
Zwykle objawy to kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności, wymioty, odwodnienie.
Cięższy przebieg choroby obserwuje się u dzieci i osób starszych, a także pacjentów z obniżoną odpornością. W zależności od dawki zakażającej objawy mogą rozwinąć się w czasie od 6 godzin do 7 dni od spożycia.
Inną z chorób przed którą przestrzega GIS jest jersionioza - występująca głównie u dzieci. Najczęstsze objawy to gorączka, bóle brzucha i biegunka, często z domieszką krwi. Pojawiają się 4-7 dni po zakażeniu i mogą trwać od 1 do 3 tygodni lub dłużej. U starszych dzieci i dorosłych występuje ból po prawej dolnej stronie brzucha i gorączka. Stąd objawy są często mylone z zapaleniem wyrostka robaczkowego.
U niewielkiego procenta osób zakażonych występują komplikacje tj. wysypka na skórze, bóle stawów, sepsa. Stwierdzono również zgony z powodu jersiniozy. Do zakażenia może dochodzić na skutek spożycia skażonej żywności, mleka i wody, poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami i zakażonymi ludźmi.
Groźna jest też bąblowica, powodowana przez larwy tasiemca, osiedlające się w narządach wewnętrznych. Postać dojrzała tasiemca występuje w jelitach domowych i dzikich zwierząt
mięsożernych. Źródłem zarażenia są psy i lisy rozsiewające jaja tasiemca.
Bliski kontakt z przyrodą sprzyja chorobom przenoszonym przez kleszcze. Warto więc zabezpieczyć się w środki odstraszające kleszcze, a udając się do lasu pamiętać o zabezpieczeniu skóry rąk i nóg. Po powrocie do domu należy dokładnie obejrzeć całe ciało.