Wartościowe tłuszcze
Dietetycy i lekarze apelują: nie rezygnujmy z tłuszczów. Wiele z nich posiada prozdrowotne właściwości, które wspomagają nasz organizm.
Tłuszcz stanowi budulec naszych błon komórkowych, gwarantuje utrzymanie ciepłoty ciała, stabilizuje organy wewnętrzne, a co ważne - dostarcza nam witamin. A, D, E i K to właśnie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, których podaż jest nam niezbędna dla zdrowia.
Warto sięgać po dobrej jakości oliwę. Jest bogata w cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy, istotny dla układu krążenia. Możesz zastąpić nią masło i np. maczać kromkę chleba w oliwie z pierwszego tłoczenia.
Kwasy omega są konieczne dla dobrej pracy mózgu. Znajdziemy je głównie w tłustych rybach takich jak: makrela, śledzie, łosoś, halibut czy tuńczyka.
Warto włączyć do diety orzechy. Są co prawda wysokokaloryczne, więc należy zjadać nie więcej niż garść dziennie.
Migdały, orzechy włoskie czy laskowe doskonale stymulują mózg do pracy. Z tych samych powodów sięgajmy po ciemne pieczywo, kasze i nasiona: słonecznik, dynię, siemię lniane czy sezam.