Reklama

Warzywa i owoce - podstawa diety antynowotworowej

Rezygnacja z palenia papierosów, regularna aktywność fizyczna i ograniczenie alkoholu to nie jedyne metody obniżenia ryzyka zachorowania na raka. Jak przekonują naukowcy, do sposobów na zapobieganie chorobom nowotworowym należy również dieta warzywno-owocowa.

Nowotwory miewają dziesiątki różnych przyczyn: od czynników środowiskowych, po nasze szkodliwe nawyki, z paleniem papierosów na czele. Liczne badania naukowe udowadniają, że niebagatelne znaczenie ma także dieta. Jak podaje Światowa Fundacja Badań nad Rakiem, sposób odżywiania się ma wpływ na 30 do nawet 70 proc. przypadków raka.

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda niedawno wykazali, że dieta antynowotworowa powinna zawierać rośliny bogate w antyoksydanty, błonnik i polifenole, które hamują namnażanie się komórek nowotworowych. Ryzyko wystąpienia raka obniża zatem zbilansowany, bogaty w składniki odżywcze jadłospis bazujący na warzywach i owocach.

Reklama

Wiele zalet, zwłaszcza w kontekście zapobiegania nowotworom mają warzywa kapustne, takie jak kapusta, brukselka czy rzepa. Są bogate w witaminy C, E, B9 i K, karotenoidy i minerały. Posiadają właściwości obniżające ryzyko chorób związanych z sercem.

Warto uwzględnić w diecie brokuły, gdyż zawierają sulforafan - związek chemiczny ułatwiający pozbywanie się przez organizm toksyn i substancji kancerogennych. Badania sugerują, że wykazuje on ogromny potencjał w zmniejszaniu rozmiarów komórek raka piersi i prostaty, jest także związany z redukcją ryzyka wystąpienia raka okrężnicy.

Jednym z najzdrowszych warzyw jest marchew, którą jeść powinniśmy nie tylko dla pięknej cery i zdrowych oczu - jej częste spożycie powiązane jest ze zmniejszeniem ryzyka raka żołądka, prostaty i płuc. Marchew bogata jest w przeciwutleniacze, które chronią przed wolnymi rodnikami. Zapobiega ona również chorobom serca i cukrzycy oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Do najzdrowszych w kontekście profilaktyki antynowotworowej owoców należą cytrusy, a zwłaszcza pomarańcze. Zawierają one w sobie bogactwo flawonoidów wspierających działanie witaminy C, dzięki czemu poprawiają kondycję naczyń krwionośnych i zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Badania autorstwa zespołu uczonych z Arizony wykazały, że dodawanie do potraw tartej skórki owoców cytrusowych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry.

Wśród produktów, które zapobiegają nowotworom, nie może zabraknąć także czosnku - naturalnego sprzymierzeńca odporności. Świeży czosnek zawiera w sobie cenną allicynę, która pomaga zahamować wzrost komórek rakowych, szczególnie w przypadku nowotworów piersi, macicy i jelita grubego.

To, co ląduje na naszym talerzu, istotnie wpływa na stan naszego zdrowia. Dzięki bogatemu w owoce i warzywa jadłospisowi możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, w tym nowotworowych. I pozytywnie wpłynąć na kondycję całego organizmu. (PAP Life)


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy