Ważny olej
Len od dawna stosowano jako antidotum na bóle brzucha i przy kłopotach ze śluzówkami. Nasze babcie wiedziały najlepiej, czym leczyć.
Ale nie tylko nasiona lnu mają moc uzdrawiania. Wyjątkowe właściwości ma także pozyskiwany z nich olej.
Kwasy omega-3 to właśnie te, których zawartością chwalą się producenci na opakowaniach niemal każdego artykułu spożywczego. Dlaczego? Organizm ich potrzebuje, a nie potrafi sam wytworzyć. Są najtrudniejsze do pozyskania.
Ani oliwa z oliwek, ani żaden inny olej roślinny nie równa się w tym zakresie z lnianym
Trzeba wiedzieć, że w osławionej oliwie z oliwek stosunek omega-6 do omega-3 wynosi 10:1, a w oleju słonecznikowym aż 126:1. Korzystną relację tych kwasów - 2:1 mamy w oleju rzepakowym.
Nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie kwas omega-3 mają zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu LDL, a tym samym poprawy relacji złego do dobrego cholesterolu. Regularnie spożywanie oleju lnianego to najlepsza profilaktyka chorób układu krążenia.