Wirusom wstęp wzbroniony

Soki to bezcenne źródło witamin
Soki to bezcenne źródło witamin123RF/PICSEL

Podstępne wirusy

Prawidłowa dieta to pierwszy krok do budowania odporności

Właściwości soku pomarańczowego
Właściwości soku pomarańczowegomateriały prasowe

Pamiętaj o witaminach

  • Jedną z podstawowych witamin, które powinno się dostarczać organizmowi w celu wzmocnienia odporności, jest witamina C. Odgrywa ona ważną rolę, ma działanie antywirusowe, aktywuje system immunologiczny, zwiększa odporność organizmu, szczególnie w okresach wytężonego wysiłku fizycznego, a także zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz bierze udział w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Witaminę C możemy znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego, przede wszystkim w warzywach i owocach. Jej bogatym źródłem jest natka pietruszki, czerwona papryka, czarna porzeczka, warzywa kapustne, w szczególności kiszone, owoce jagodowe i cytrusowe np. pomarańcze i grejpfruty, a także sok pomarańczowy i grejpfrutowy.
  • Dużą moc we wsparciu układu odpornościowego posiada prowitamina A. Bierze ona udział w tworzeniu śluzu ochronnego nabłonka jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu na infekcje, szczególnie dróg oddechowych. Prowitaminę A w postaci beta-karotenu można znaleźć m.in. w papryce, pomidorach, kapuście, marchwi, brokułach i morelach. Jest również obecna we wszystkich sokach wytworzonych z tych owoców i warzyw, w tym bardzo popularnych i lubianych sokach marchwiowych i marchwiowo-owocowych.
  • Witamina D wpływa na aktywność limfocytów i sprawia, że lepiej radzą sobie z różnymi patogenami, w związku z czym również pełni znaczącą rolę w walce z wirusami. Warto wiedzieć, że witaminy D dostarcza nam słońce, poprzez nasłonecznienie skóry promieniami UVB. W związku z tym ważne jest, aby w okresie jesienno-zimowym, kiedy brakuje słońca, dostarczać jej z pożywienia. Dawkę witaminy D znajdziemy w rybach morskich, maśle, żółtkach jajek.
Właściwości soku pomarańczowego
Właściwości soku pomarańczowegomateriały prasowe

Korzystaj z natury

PAMIĘTAJ!

  • 100% sok owocowy zawiera wyłącznie sok wyciśnięty z owoców.
  • Do soków owocowych można dodawać witaminy i składniki mineralne.
  • Szklanka (200 ml) 100% soku pomarańczowego zaspokaja ok. 50 - ­60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
  • Witaminy i składniki mineralne zawarte w 100% soku owocowym korzystnie wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie.
  • 100% sok owocowy to wygodny i smaczny sposób na dostarczenie porcji owoców w diecie.
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?