Witamina A
Jej czystą postać znajdziesz w nielicznych produktach.
Jednak wiele warzyw i owoców zawiera tzw. prowitaminę A (czyli m.in. beta-karoten), którą nasz organizm sam przekształca w witaminę A.
Jak działa?
Jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Bierze udział w budowie kości, zębów i tkanek. Wspiera też system odpornościowy organizmu. Chroni przed chorobami cywilizacyjnymi.
Gdzie jej szukać?
Witamina A - w jajach, tranie, wątróbce, mleku i maśle, Prowitamina A - w żółtych, pomarańczowych oraz ciemnozielonych warzywach i owocach, np. marchewce, papryce, szpinaku, brokułach, pomidorach oraz morelach.
Aby dobrze się wchłaniała
Witamina A i beta-karoten rozpuszczają się w tłuszczach. Dlatego warzywa, jako pozbawione naturalnego tłuszczu, trzeba serwować z masłem albo (w przypadku surówek) skrapiać oliwą lub olejem. Należy przyrządzać je tuż przed podaniem, ponieważ z upływem godzin ilość beta-karotenu się zmniejsza.