Witamina B
B - to tak naprawdę cała rodzina pokrewnych związków. W jej skład wchodzą m.in. witaminy B1, B2, B6, B7 i B12.
Jak działają?
Większość z nich jest niezbędna, aby organizm mógł czerpać energię z pożywienia. Są też potrzebne do prawidłowej pracy układu nerwowego - niedobór witamin z grupy B może powodować m.in. kłopoty z koncentracją lub ze snem.
Gdzie ich szukać?
W kurczaku, wieprzowinie, wątróbce, kaszach, pieczywie pełnoziarnistym, bananach, grochu, fasoli, soczewicy, brukselce, szpinaku i mleku.
Aby dobrze się wchłaniały
Potrzebują sąsiedztwa innych witamin z grupy B, a także witaminy C. Dlatego np. mięso warto serwować z kaszą i surówką. Większość witamin z grupy B niszczy zbyt długie przechowywanie oraz za długie gotowanie i światło (dlatego kaszę czy chleb lepiej trzymać w nieprzezroczystych, szczelnych pojemnikach).
***Zobacz także***