Witamina (enzym) U: Za co odpowiada i jak działa?
Większość z nas bardzo dobrze zna rolę witamin w organizmie i potrafi wymienić najważniejsze z nich. Mało kto wie jednak o istnieniu witaminy U, która wykazuje niezwykle korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to tak naprawdę enzym o fachowej nazwie sulfonian metioniny. Występuje dość rzadko w pożywieniu, a jego głównym źródłem jest kapusta i inne warzywa z rodziny kapustnych. Witamina U doskonale oddziałuje na układ pokarmowy, reguluje bowiem wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwzapalnie i wspiera proces gojenia się uszkodzeń skóry. Witamina U znalazła więc zastosowanie w naturalnym leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Symbol U wskazuje właśnie na słowo „ulcers”, co po polsku oznacza wrzody. Za co odpowiada witamina U i jak oddziałuje na zdrowie?
Witamina U to potoczna nazwa sulfonianu metioniny, a dokładniej L-metylo-metionino-sulfonianu (inna nazwa S-metylometionina). Został on odkryty w latach 50. XX wieku przez amerykańskiego biologa Garnetta Cheneya podczas przeprowadzonej na pacjentach cierpiących na chorobę wrzodową kuracji sokiem z surowej kapusty. Badacze zauważyli, że produkt ten wykazuje ochronne działanie na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Odpowiedzialny był za to niepoznany jeszcze wtedy sulfonian metioniny. Określono go więc jako witaminę U od słowa „ulcer”, czyli wrzody. Jest to tak naprawdę pochodna metioniny, ważnego dla organizmu aminokwasu. Nie spełnia kryteriów zawartych w definicji witaminy, gdyż nie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jego większa podaż może przynieść znaczne korzyści dla zdrowia.
Występowanie witaminy U
Witamina U występuje bardzo rzadko w pożywieniu, ale można ją znaleźć w niektórych produktach roślinnych. Jej źródłem są przede wszystkim rośliny kapustne, a więc kapusta, jarmuż, brokuły, kalafior czy kalarepa. Oprócz tego sulfonian metioniny znajduje się w jęczmieniu i słodzie jęczmiennym, w roślinach bobowatych i dyniowatych, a także w niektórych owocach, np. w bananach. Witamina U jest substancją stałą, która całkowicie rozpada się w temperaturze 139 stopni Celsjusza. Dlatego też należy pamiętać, że obróbka termiczna warzyw i produktów ją zawierających całkowicie ją niszczy. Związek szybko się też utlenia, dlatego jego najlepszym źródłem są świeże warzywa. Przyrządzane z nich soki i sałatki należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Działanie witaminy U nie jest jeszcze do końca znane i przebadane, ale istnieją dowody na to, że może mieć ona korzystny wpływ na układ pokarmowy człowieka. W 1952 r. Garnett Cheney prowadził przez 2,5 roku eksperymentalne leczenie osób chorujących na wrzody żołądka i mających po nich powikłania. Pacjenci spożywali jedynie gotowane pokarmy i pili litr soku z surowej kapusty w ciągu dnia. Na podstawie badań odnotowano, że po 2-3 tygodniach wśród większości chorych nastąpiła znaczna poprawa, a nawet całkowite ustąpienie objawów. U niektórych osób dolegliwości ustawały już po siedmiu dniach. Korzystne działanie soku z kapusty przypisano zawartemu w nim sulfonianowi metioniny. Wykazano, że działa on neutralizująco na kwas żołądkowy, który prowadzi do nadżerki śluzówki i staje się główną przyczyną wrzodów.
Właściwości witaminy U
Badania naukowe potwierdziły, że witamina U ma ochronne działanie na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Sulfonian metioniny zwiększa produkcję śluzu, który zapobiega podrażnieniom wyściółki narządów biorących udział w procesach trawiennych. Zmniejsza też wydzielanie kwasu żołądkowego, działa przeciwzapalnie i wspomaga regenerację uszkodzeń skóry. Z tego względu witamina U może zapobiegać i wspomagać leczenie wrzodów żołądka. Osoby cierpiące na chorobę wrzodową powinny więc sięgać po sok z kapusty lub wprowadzić suplementację witaminą U. Substancja pomaga także na takie schorzenia jak uszkodzenie przełyku, przepuklina przeponowa czy chroniczne nieżyty żołądka. Sulfonian metioniny może także pomóc na problemy gastryczne po niesteroidowych lekach przeciwzapalnych (np. aspirynie, ibuprofenie czy paracetamolu). Witamina U ma też właściwości przeciwutleniające - niszczy wolne rodniki i zmniejsza ryzyko nowotworów oraz innych chorób. Mówi się też o działaniu tej witaminy podobnym do leków antyhistaminowych, które zmniejszają nasilenie reakcji alergicznych. Substancja może więc być pomocna przy leczeniu alergii pokarmowych i astmy.
Witamina U oddziałuje także korzystnie na skórę dzięki właściwościom przeciwzapalnym i regenerującym. Już nasze babcie i mamy stosowały okłady z liści kapusty na zapalenie gruczołu piersiowego i inne podrażnienia podczas laktacji. Takie okłady pomagały także na trudno gojące się rany, oparzenia, owrzodzenia, ukąszenia oraz bóle stawów i zapalenie żył. Witamina U przeciwdziała także starzeniu się skóry i przyspiesza odbudowę naskórka. Zaczęto więc wykorzystywać ją w kosmetologii i medycynie estetycznej, dodając do kosmetyków.
Jak przeprowadzić kurację przeciwwrzodową?
Leczenie choroby wrzodowej polega zazwyczaj na długotrwałym przyjmowaniu antybiotyków. Kuracja nie zawsze okazuje się skuteczna, a do tego niesie za sobą skutki uboczne antybiotykoterapii. Warto wtedy zastanowić się nad włączeniem do diety witaminy U, która może przyspieszyć leczenie wrzodów żołądka. Wystarczy jedynie pić codziennie sok z białej kapusty, który należy spożyć zaraz po przygotowaniu. Zalecana dawka to 200-250 ml soku 3-5 razy dziennie. Do kapusty można dodać także inne warzywa, np. selera naciowego, brokuły czy marchewkę.