Właściwości zdrowotne masła orzechowego
Orzeszek ziemny, arachis hypogea, jest tak naprawdę rośliną strączkową - taką samą, jak fasola i groch. Masło orzechowe to smakowity krem do smarowania chleba, naleśników, bajgli, tostów, krakersów, kawałków jabłka, selera naciowego czy marchewki. Możesz kupić go w czystej postaci, albo przygotować samodzielnie. Domowej produkcji masło możesz przechowywać w lodówce aż do tygodnia. Analiza substancji odżywczych Całkowita zawartość kalorii w 100 gramach masła orzechowego to 589 kcal. Rozkład kalorii masła orzechowego: 71% kalorii pochodzi z tłuszczów 14% kalorii z węglowodanów 15% kalorii to proteiny. Oznacza to, że przeważająca ilość kalorii w maśle orzechowym pochodzi z tłuszczów. Jednakże większość z nich ma charakter jednonasycony i - jak pokazują badania - poprawia profil cholesterolu obniżając jego złą postać. Zawartość tłuszczów nienasyconych w maśle orzechowym pomaga obniżyć ryzyko chorób serca o 25% (jeśli jesz ich przynajmniej 28 gram dziennie).
Masło orzechowe zawiera około 8 procent błonnika pokarmowego, który pomaga uregulować zarówno poziom cholesterolu, jak i cukru we krwi. Błonnik pokarmowy wykazuje znaczącą zdolność do obniżania ryzyka rozwinięcia raka jelita grubego (który jest najczęstszą przyczyną zgonów we współczesnym świecie) oraz miażdżycy tętnic (kolejnej popularnej przyczyny zgonów w Europie).
Ogromne ilości minerałów W maśle orzechowym znajdziemy także proteiny (około 24%), razem z bardzo ważnymi mikroelementami, jak witaminy E, B3 i ogromne ilości ważnych minerałów, jak żelazo, magnez, potas, miedź i wapń. Witamina E jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach, które wykazują zdolność znacznego obniżania ryzyka rozwinięcia nowotworów i chorób sercowo naczyniowych. Witamina B3 (znana także jako niacyna) rozpuszcza się w wodzie i wspomaga odbudowę uszkodzonych komórek DNA (chroniąc nas w ten sposób przed rakiem) oraz wspiera funkcje rozrodcze poprzez zapewnienie odpowiedniego wydzielania się hormonów płciowych.
Zawartość minerałów w maśle orzechowym jest różna (nieobrobione masło z zawartością pokruszonych skórek zawiera dużo więcej minerałów niż masło oczyszczone) - żelazo ma kluczową rolę dla prawidłowego funkcjonowania twoich czerwonych krwinek, wapń natomiast wspiera rozwój zdrowych kości i chroni przed skurczami mięśni. Choć masło nie jest produktem najbogatszym w potas, wciąż znajdziemy go tutaj sporą ilość. Badacze wskazują, że żywność bogata w potas obniża ryzyko nadciśnienia (banany jednak są dużo lepszym źródłem potasu - rób więc kapki z bananem i masłem orzechowym!).
Właściwości przeciwnowotworowe
Najbardziej unikalną cechą masła orzechowego jest jego wysoka zawartość resweratrolu - substancji, która posiada bardzo silne właściwości przeciwnowotworowe. W losowym badaniu, w którym uczestniczyły 22 osoby, zastosowanie jednonasyconej diety opartej na orzeszkach i maśle orzechowym obniżyło o 21% ryzyko chorób sercowo naczyniowych w porównaniu z przeciętną dietą amerykańską.
Kolejną ciekawą substancją zawartą w maśle orzechowym jest kwas p-kumarowy, polifenol, który pomaga zwalczać stres oksydacyjny (czynnik wywołujący choroby neurodegeneracyjne i sercowo-naczyniowe). Źródła naukowe, takie, jak Food Chemistry dowodzą, że prażenie orzeszków prowadzi do zwiększenia w nich zawartości kwasu p-kumarowego aż o 22%.
W badaniach przeprowadzonych na przestrzeni 20 lat przez Nurses’ Health Study na 80 tysiącach kobiet zaobserwowano, że kobiety, które jedzą przyjemniej 28 g orzechów, orzeszków albo masła orzechowego na tydzień mają o 25% mniejsze ryzyko rozwinięcia kamieni żółciowych.
Taką ilość masła zapewnia zjedzenie 1 kanapki na tydzień.
Według Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, niacyna zawarta w orzeszkach, jeśli jest zjadana regularnie, zapewnia ochronę przeciwko chorobie Alzheimera.
Dodatkowo, masło orzechowe zawiera dużo większe ilości przeciwutleniaczy niż jabłka czy marchew.
Zapobieganie przyrostom wagi ciała
Wziąwszy powyższe pod uwagę należy stwierdzić, że ze względu na wysoką zawartość istotnych składników odżywczych masło orzechowe zasługuje na swoje miejsce w zdrowej diecie.
Niektórzy lekarze uważają jednak, że ze względu na swoją wysoką kaloryczność, masło orzechowe powinno być spożywane tylko w niewielkich ilościach przez osoby otyłe. Istnieje wiele kontrowersji na ten temat i są też badania pokazujące, że jedzenie masła orzechowego dwa razy w tygodniu raczej pomniejsza ryzyko przybrania na wadze. Jedno z takich badań zostało opublikowane w magazynie Obesity i dotyczyło 8865 dorosłych mężczyzn i kobiet w Hiszpanii. Przeprowadzono je w okresie 28 miesięcy. Osoby jedzące masło orzechowe przynajmniej dwa razy w tygodniu miały o 31% mniej szans przybrać na wadze (więcej niż 5 kg) niż osoby, które go nie jadły.
Należy pamiętać, że zanim włączycie masło orzechowe do swojej diety, należy skonsultować się z lekarzem. Szczególnie, że u wielu osób orzeszki ziemne wywołują alergię.