Reklama

Wlej do termosu i weź na cmentarz. Docenisz we Wszystkich Świętych

Wszystkich Świętych to tradycyjne wyjazdy na cmentarze. O ile w słoneczne dni odwiedzanie grobów bliskich nie stanowi problemu, o tyle przy chłodnej, wietrznej, czy deszczowej pogodzie, potrafi być uciążliwe. By kultywowanie tradycji nawet przy niesprzyjającej aurze uczynić nieco bardziej komfortowym, można uciec się do bardzo prostego sposobu. Do torby ze zniczami warto dorzucić termos, wypełniony rozgrzewającą herbatą. Jaką? Najlepiej taką, przygotowaną według poniższego przepisu. Już kilka łyków tego aromatycznego napoju doda sił i rozgrzeje organizm.

Herbata z pigwą i miodem: Przepis

Aby przygotować herbatę rozgrzewającą, będziesz potrzebować:

Składniki

  • torebkę herbaty lub łyżeczkę suszonych liści,
  • szklankę gorącej wody,
  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca,
  • 8 łyżeczek miodu.

Przepis na herbatę z pigwą i miodem jest bardzo prosty. Wystarczy umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić w plastry owoce pigwy bądź pigwowca. Następnie dodać do nich miód, przełożyć do słoika, zamknąć i pozostawić na 12 godzin. Jeśli rozgrzewający dodatek będzie zbyt słodki, można zmniejszyć ilość miodu.

Niektórzy obierają pigwę przed jej pokrojeniem, jednak tej metody nie zalecamy, bo w skórce owocu jest najwięcej witaminy C. Pigwa do herbaty przechowywana w lodówce, nadaje się do spożycia przez około trzy tygodnie.

Reklama

Po upływie 12 godzin należy przygotować ulubioną herbatę w tradycyjny sposób, a gdy przestygnie dodać łyżkę pigwy z miodem. Temperatura herbaty nie może być wyższa niż 40 stopni Celsjusza, ponieważ miód straci wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. 

Rozgrzewająca herbata z pigwą i miodem: Właściwości

Herbata z pigwą i miodem nie tylko rozgrzeje w mroźne dni, ale także pomoże ustrzec się przeziębienia, dzięki właściwościom jej składników. 

Miód, szczególnie lipowy i spadziowy, wykazuje działanie antybiotyczne. Jest zalecany między innymi przy przeziębieniach, grypie, infekcjach górnych dróg oddechowych. Złoto z pasieki ma właściwości wykrztuśne, napotne i bakteriobójcze. Miód zawiera witaminy A, C oraz B. Jest też źródłem kwasu foliowego, potasu, fosforu, magnezu i manganu, żelaza, wapnia, kobaltu i molibdenu. Składniki zawarte w tym pszczelim produkcie wspierają odporność organizmu.

Pigwa i pigwowiec mają więcej witaminy C niż cytryna! Owoce zawiera także witaminy z grupy B, pektyny, olejek lotny i garbniki. Pigwa jest źródłem między innymi potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i miedzi. Składniki zawarte w owocu wzmacniają naturalną odporność organizmu, dlatego pigwa do herbaty to doskonały pomysł!

Dzięki właściwościom jej składników oraz wspaniałemu smakowi herbata rozgrzewająca z pigwą i miodem to doskonały wybór na mroźne zimowe dni.

***

Dowiedz się:

Jakie właściwości ma miód?

Jakie właściwości ma pigwa?

Co zrobić z pigwy?

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy